Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Šta je Copywriting i Infografika Copywriting

Šta je Copywriting

Copywriting je pisanje komunikacijskih poruka. To je jedina izmerena praksa komuniciranja sa tržištem.

Ako imate potrebu da se tekstualno predstavite na web prezentaciji, u štampanom mediju -  katalogu, flajeru, ili vam treba tekst ili slogan za audio ili video reklamu možete koristiti copywriting.

Copiwriter je osoba koja osmišljava imidž jednog brenda, kao i njegovu komunikacionu nadogradnju, sve zarad bolje prepoznatljivosti brenda kod svakodnevnih potrošača. Pored navedenog, copiwriter osmišljava scenarija za reklame, slogane, reklamne kampanje.

Cilj je da se oko svakog brenda napravi određena priča koja ima svoje emotivne atribute, i koja može uspešno da evoluira s obzirom da se tržišta svakodnevno menjaju.

Moć reči je ogromna. Vrlo je važno kako pišete. U zavisnosti od stila pisanja - razlika u odzivu kupaca može biti desetostruko veća. Samo jedna pravilno napisana reč može povećati prodaju za nekoliko puta. I obrnuto. Samo jedna reč iz vašeg oglasa može biti kriva za neuspeh cele prodajne kampanje.

Tekst ili poruku kojom se obraćate klijentima može se napisati na bezbroj načina. Ali šta je najvažnije? Da dopre do onih kojima se obraćate i da vas oni u potpunosti razumeju.

Prilikom pisanja ne treba da koristite visoko stručni jezik za pisanje poruke već ga treba prevesti na jezik običnog i prosečnog korisnika koji nema potrebno obrazovanje u toj branši. Da bi ste bili razumljivi ljudima, trebate koristiti uobičajeni govor kakvim inače komunicirate, poštujući pri tom pravila marketinških tehnika i psihologije. Sve sa ciljem da vaša poruka stigne do onoga kome je namenjena u obliku koji želite.

Tekst treba da je zanimljiv, visoko informativan i da pogađa u srž. Mora odgovarati karakteru proizvoda ili usluge koji nudite. Tekst treba biti pozitivan i reflektovati šta vaš proizvod i usluga mogu. Šta kupac gubi ako to ne učini? Ne treba vam dug sled reči koje pričaju jednu te istu stvar i ne deluju kao uzbudljiv marketinški alat.

Šta kažete i kako kažete može znatno uticati na efektivnost vaše poruke. I može uzrokovati nestrpljenje kod klijenata. Previše teksta, i odoše. Premalo teksta ili nedgovarajući tekst i odoše.

Najbitniji delovi teksta su naslov i otvaranje. Prvih 50 reči. Ako potencijalni kupac pročita prvih 50 reči velika je verovatnoća da će nastaviti do 3000 reči.

U komunikaciji sa kupcima naročito je važno uspostaviti direktnu i emotivnu vezu, prilagodjenu specifičnom načinu razmišljanja odredjene grupe. Trebaju vam snažne, uticajne reči koje će prodati vaš proizvod ili uslugu.Trebaju vam reči koje će podstaći potencijalne kijente da kupe prozvod.

Vašeg potencijalnog kupca ili klijenta treba ubediti da imate ono što njemu treba. Međutim, dešava se da, iako realno imate ono što kupcu treba, vaša poruka ne stigne ili ne stigne na pravi način do kupca. On tada donosi "pogrešan" zaključak da vi nemate predmet njegove potrebe...i on odlazi od vas u dalju potragu.

U praksi se gotovo nikada ne uspe preneti stoprocentno sadržaj izvorne poruke u istom značenju do onoga kome smo je uputili. To je zbog prepreka da se poruka prenese onako kako ste zamislili ili hteli, odnosno da se na pravi način dešifruje. Mnogi su razlozi za to: nerazumljiv jezik, pažnja sagovornika,sposobnost razumevanja poruke od strane klijenta...

Kako eleminisati ove prepreke?

1. Jezik kojim se obraćate trebate prilagoditi sagovorniku - nije isti jezik, stil, žargon kojim se obraćate starijoj, mlađoj, urbanoj, obrazovanoj, manje obrazovanoj, muškoj ili ženskoj populaciji,

2. Treba da suzite ili preciznije odredite ponudu - ako je ponuda previše široko određena i uopštena ne uspevamo privući pažnju publike. Odredite ponudu precizno tako da "pogodi" interesovanje vašeg potencijalnog klijenta.

3. Precizno odredite publiku kojoj se obraćate - nemaju svi ista interesovanja, i zato vaša poruka treba ciljati tačno određenu publiku.

4. Tražite povratnu informaciju- ovo je kontrolna ili korektivna metoda uklanjanja prepreka u komunikaciji. Putem povratne informacije kontrolišete da li vas je sagovornik dobro razumeo, usmeravate i održavate njegovu pažnju. Istovremeno vam omogućuje da korigujete informaciju i način njenog prenošenja. Povratna informacija se dobija raznim tehnikama: ponude sa anketama, učešće na forumima, traženje komentara od klijenata...

Cilj copywritinga je stvoriti sadržaj koji mami, potstiče, uverava i prodaje vaše usluge i proizvode.

Copywriting treba da vas predstavi onako kako želite, da vas ljudi razumeju i da dopre do onih do kojih želite.

Autor: Miroslav Zorić

BUSINESS ACADEMY

INFOGRAFIKA - COPYWRITING


COPYWRITING

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272