Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Intel planira da razvije svet sa osnovnim laptopom za decu

Intel, najveći proizvođač čipova na svetu planira da izda na tržište notebook računar za 200 dolara. On se udružio sa Asustek Computer-om, tajvanskim proizvođačem strujnih kola, pošto se takmiči sa One Laptop Per Child Foundation (OLPC) da bi dobio čvrsto tlo pod nogama na potencijalno velikom tržištu.

Prošlog meseca je OLPC fondacija, koju je pokrenuo Nicholas Negroponte, naučnik pri Massachusetts Institute of Technology pored Bostona, objavila planove da proizvede početnu seriju od tri miliona laptopa po ceni od 176 dolara koji će se prodavati od oktobra u zemljama u razvoju.

Roger Kay, predsednik Endpoint Technologies, je rekao: “Računarske kompanije se pripremaju za ulazak u zemlje u razvoju zato što su one već prodale prvu milijardu PC-ja i sada traže sledeću milijardu.

“U početku, oni će imati veoma malu korist, ali troškovi proizvodnje su stalno u padu, dok se mnoge zemlje bogate, tako da se proizvođači trude da razvoju lojalnost prema njihovom brendu”.

Gospodin Kay je dodao da, iako je prosečna zarada po domaćinstvu druge milijarde potencijalnih vlasnika PC-ja samo 5.000 dolara godišnje, mnogi roditelji su spremni da potroše nesrazmernu vrednost na računar u verovanju da će on poboljšati budućnost njihove dece.

Intel je rekao da su planirali nekoliko modela, koji će se pojaviti na tržištu pod Asustek brendom, sa ekranima od 7 i 10 inča i lower-end mikroprocesorom. Očekuje se da će najskuplji koštati oko 500 dolara.

Ovi računari će se takmičili sa zeleno-belim plastičnim XO laptopovima za decu koje proizvodi OLPC, čiji su članovi i Google, eBay i News Corporation.

XO pokreće Linux operativni sistem i koristi mikroprocesor koji je proizveden od strane Advanced Micro Devices –a (AMD). Međutim, Microsoft isto tako planira da uđe na tržište i razvija Windows paket od 3 dolara koji će biti testiran na XO mašinama.

Iako je Intel godinama distribuirao laptopove za decu u zemljama u razvoju ovo bi značilo da će prvi put da ih proizvodi masovno za ovo tržište. Samo ove godine planira da isporuči 1.230 jeftinih PC-ja vladama u Aziji.

Sean Maloney, Intelov direktor prodaje i marketinga je rekao:”Svet je veliko mesto i ima prostora za puno ovakvih stvari”. Intel planira da počne da isporučuje računare sledećeg meseca i planira da proda 200.000 komada krajnjim korisnicima do kraja godine.

Pored toga Intel je rekao da su se udružili sa STMicro-electronics-om da bi kreirali kompaniju od 3 milijarde dolara koja će praviti flash memorijske čipove. Intel se trudi da suzi svoj biznis i poveća profit zbog stalnog takmičenja sa AMD-om. Jedinica za proizvodnju flesh memorija je nedavno objavili da ima gubitke.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272