Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

INTEL razvija nove 45 nanometarske procesore

INTEL-ovi poslovni planovi su oduvek vodili ka novim proizvodima, ali istovremeno rađali i nova pitanja. Koji će procesori poživeti dovljno dugo da ugledaju svetlost dana, a koji od njih nikada neće ući u serijsku proizvodnju? To niko ne može sa sigurnošću reći, pa čak ni INTEL-ovi inženjeri – naročito zbog njihove ustaljene prakse donošenja odluka u poslednjem trenutku.

Bilo kako bilo, najnovije vesti koje su procurele iz ove kompanije, otkrivaju postojanje dva nova, već potpuno funkcionalna procesora, pri čemu su oba zasnovana na 45 nanometarskom procesu. Verovatno ste već čuli za  “Yorkfield” i “Wolfdale”, tako da vas ovde neću zamarati detaljima o tome kako oba ova procesora zasnovana na Penryn dizajnu. Pa ipak, stvari su se bitno promenile od trenutka kada su ovi procesori po prvi put našli svoje mesto u poslovnim planovima, jer smo u međuvremenu saznali da su u INTEL-u uspeli da naprave njihove prve funkcionalne prototipove.

Paul Otellini (da, siguran sam da znate o kojoj osobi je reč) izjavio je da u INTEL-u rade na izradi prototipa Penryn procesora, te da su, “za veoma kratko vreme, uspeli da na njemu podignu četiri različita operativna sistema (Windows Vista, XP, Linux i Apple Mac OS-X).” To praktično znači da je procesor Penryn (koji predstavlja 45nm verziju Core 2 arhitekture) uspeo da dobije x86 licencu.

Mada u INTEL-u nisu naročito voljni da detaljno komentarišu situaciju oko novog Penryn procesora, uspeli smo da od njih dobijemo sledeće saopštenje: “Sve ovo su dobri pokazatelji zdravlja naše 45 nanometarske proizvodnje i dizajna naših budućih proizvoda, s obzirom da sa njihovom izradom planiramo da započnemo u drugoj polovini ove, da bismo u 2008. godini otvorili tri nove 300mm fabrike.”

U cilju masovne proizvodnje takozvanih “kolačića” (wafers) prečnika 300mm (koji su od vitalnog značaja za izradu 45nm procesora), sledeće godine će biti otvorene dve nove fabrike – Fab 32 u Chandler-u, Arizona i Fab 28 u Qiryat Gat-u, na teritoriji Izraela. U ovom trenutku, razvoj 45-nanometarske tehnologije obavlja se samo u Intel-ovom D1D postrojenju, u Oregonu. Sve tri pomenute fabrike će biti puštene u pogon u drugom kvartalu 2008. godine, kada se planira početak masovne proizvodnje novih procesora.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272