Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Intelov najjeftiniji laptop

Projekat OLPC laptopa je konačno ušao u masovnu proizvodnju i možda će obeležiti početak novog trenda u računarskoj industriji, pošto će potrošači otkriti da oni mogu da obave svoje normalne svakodnevne poslove (žao mi je, igre nisu dozvoljene) koristeći hardversku platformu koja košta samo kao mali deo najnaprednijih sistema na današnjem tržištu. Intel – prateći OLPC-ov primer – je dizajnirao i proizveo jeftin laptop koji će se takmičiti sa XO mašinom čak i ako se Intel nedavno sastao sa direktorima OLPC-a.

Intelov jeftin laptop se zove Classmate PC i namenjen je za tržišta računara u zemljama u razvoju. Dok je sličan po dizajnu i ciljnom tržištu XO mašine, Classmate PC je takođe i veoma različit. Prva stvar koja pada na pamet je cena. Dok XO košta 175 dolara i pokreće besplatne programe otvorenog koda, Intel gradi mašinu sa početnom cenom od 225 dolara do 350 dolara, varijante koje dolaze sa Microsoft XP-om i Office-om. Još jedna velika razlika je što Classmate nudi širi raspon programa i hardverskih konfiguracija. Korisnici mogu da izaberu Linux ili Windows XP a što se hardvera tiče, postoje višestruki izbori koji mogu da se naprave: 256 ili 512 MB RAM-a, 1GB ili 2GB čvrstog drajva (SSD) kao uređaja za skladištenje. Prikaz dolazi u dve standardne veličine, 7 i 9 inča, sa izvornom rezolucijom od 800 x 480 a multimedijalne funkcije koje su integrisane u laptop su slušalice i ulazi za mikrofon, zvučnici, dok je mrežni deo predstavljen sa 802.11b/g Wi-Fi i Ethernet ulazima. Dodatne komponente mogu da budu prikačene pomoću dva uključena USB porta.

Po rečima Intel predstavnika, kako navodi sajt Crave.cnet, Classmate PC laptop ima niskovoltažni Celeron procesor od 900 MhZ, dok bi interna baterija trebala da obezbedi dovoljno energije za upotrebu od tri sata. Mala tastatura je veoma slična onima koje mogu da se nađu na drugim laptopovima, ali je zaobljen touchscreen novina. Kao i OLPC-ova mašina, Classmate PC je dizajniran da bude veoma snažan i nalazi se unutar poluhrapavog kućišta i poseduje malo ispupčen poklopac koji može da se ukloni i koji se ponaša kao ručica za lakši transport i zaštitu.

Iako mašina od 350 dolara nije daleko od jeftinijih proizvoda mnogih proizvođača laptopa, Classmate PC je i dalje impresivan, pogotovo zato što Intel planira neke nadgradnje softvera i hardvera za sledeću godinu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272