Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Internet Explorer Firefoxu: Moj si!

Mozilla-in Firefox, pretraživač koji se bori sa Internet Explorerom za nadmoć na Internetu se ponovo nalazi pod paljbom kritičara zbog ozbiljnh sigurnosnih propusta koji omogućuju napadaču da kompromituje ranjiv sistem. Bezbednosna kompanija Secunia je ocenila novo otkrivenu bezbednosnu rupu kao veoma ozbiljnu i potvrdila da je rupa otkriveno na računaru koji pokreće Windows XP SP2 sa instaliranim najnovijim ažuriranjima zajedno sa Firefoxom 2.0.0.4. Međutim, možda su i druge verzije programa takođe ranjive na napade ali o tome još ne postoje izveštaji.

“U Firefoxu je otkrivena ranjivost koju mogu da eksploatišu zlonamerni ljudi da bi kompromitovali sistem korisnika. Problem je taj što Firefox registruje “firefoxurl://” URI rukovaoca i omogućava pozivanje firefoxa pomoću proizvoljnih argumenata iz komandne linije. Koristeći, na primer, “-chrome” parametar moguće je izvršiti proizvoljni Javascript u chrome kontekstu. To može da se upotrebi za izvršavanje proizvoljnih komandi, na primer, kada korisnik poseti zlonameran web sajt pomoću Mozilla Firefoxa”, izjavila je Secunia.

Bezbednosna kompanija je takođe spomenula da je sada dostupno samo jedno rešenje: izbegavajte da pretražujete nepouzdane web sajtove koji bi mogli da eksploatišu nedavno otkrivenu ranjivost.

Internet Explorer i Firefox su uključeni u važnu bitku sa impresivnom nagradom: nadmoć na čitavom Internetu što znači više posetilaca i korisnika. Indirektno, veliki broj korisnika donosi više novca njihovim roditeljskim kompanijama, u ovom slučaju Microsoftu ili Mozilli. Bitka je počela još davno  kada je Firefox opisan kao najbezbednija alternativa za Internet Explorer, standardni web pretraživač Windows operativnog sistema.

Isto tako, Firefox je bio prvi program koji je ponudio koncept pretraživanja sa karticama, što je Internet Explorer 7 prekopirao i koji vam sada omogućava da pretražujete nekoliko stranica pomoću jedne instance programa. Ipak, korisnici su u mogućnosti da biraju između velikog broja programa za pretraživanje weba, kao što su Opera i nedavno predstavljen Safari.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272