Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Iz štampe je izašao REFOTO broj 111 za jun 2014

Refoto 111


Iako se danas podrazumeva da se eksperimentiše isključivo putem računara, istorija fotografije i njen razvoj zasnovani su na klasičnim eksperimentima. U ovom broju pored istorijskog aspekta možete videti i na koje načine je moguće spojiti digitalnu tehnologiju sa, da ga tako nazovemo, analognim eksperimentom. Kroz portfolije čiji su autori Nik Vizi (Nick Veasey), Luka Klikovac i Majkl Tejlor (Michael Taylor) predstavljamo vam mogućnosti eksperimentisanja u fotografiji kakve većina fotografa nikad nije probala. Nik Vizi fotografiše neverovatni “unutrašnji svet” uz pomoć rendgen aparata i filmova velikog formata, Luka Klikovac gradi svoje nadrealne prostore uz pomoć vode, boje i hemije dok se Majkl Tejlor bavi efektima duge ekspozicije odnosno svetla i pokreta.

Svoje mesto u rubrici “Praksa na delu” dobio je veliki tekst o jednostavnim i pre svega jeftinim eksperimentima koje možete izvesti “štapom i kanapom”  i pomoću njih napraviti zaista sjajne fotografije i to bez “fotošopovanja”.

Popularna istorija fotografije


Kako se nekada eksperimentisalo i šta su ti eksperimenti značili za razvoj fotografije uopšte, tema je ove rubrike.

Svet u fokusu


Predstavljamo vam nagrađene fotografije konkursa Sony World Photography Awards 2014

Dešavanja


Najviše pažnje tokom predhodna dva meseca privukle su manifestacije Photodays 2014 koja se održava u Rovinju, ReFoto škola fotografije, a tu je i prikaz nagrađenih radova sa Dana fotografije u Srbiji koja se tradicionalno održava u Čačku. Zanimljive su i fotografije konkursa Fantastična književnost, a šta se dešavalo ili će se dogoditi možete pročitati u rubrici Aktuelnosti.

Turistički vodič za fotografe


Konačno smo uspeli da realizujemo davnašnju ideju i pomognemo vam da na najjednostavniji način stignete do pojedinih destinacija. Ovog puta u pitanju je fantastični kanjon reke Uvac.

Foto škola

Nastavljamo seriju tekstova o konstrukciji fotografske slike, a ovaj tekst bavi se kadriranjem.

Kada obrađujete veliki broj fotografija sistemi automatizacije unutar Photoshopa mogu vam uštedeti mnogo vremena. Prvi nastavak donosi prikaz mogućnosti alata iz opcije Automate.

Tehnika

Fujifilm X-T1 predstavlja kombinaciju tradicionalnog D-SLR dizajna sa CSC tehnologijom, na uporednom testu našli su se kompaktni sistemski fotoaparati Nikon 1 V3 i J4, a predstavljen je i Samsung Galaxy S5 - pametni telefon otporan na prašinu i potapanje u vodu.

Kolekcionarstvo


Pre dvadesetak godina na kioscima su se mogli kupiti fotoaparati Smena, Certo i Beirette. Ali fabrika Beier proizvodila je i druge modele od kojih su neki vredni pažnje kolekcionara.

Čitaoci

Najbolje fotografije koje stignu u redakciju između dva broja objavljene su u rubrici U fokusu. Veliki broj fotografija stigao je na godišnji konkurs “Autoportret”, a tu je i naša standardna rubrika Foto klinika.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272