Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Izdanja Peščanika u našoj knjižari

Druga obala




Zašto se danas u Srbiji okleva sa otvaranjem tajnih policijskih dosijea iz vremena komunizma i, uopšte, zašto vlast voli da radi u tajnosti? Zašto se u našoj zemlji ne praktikuje lustracija? Zašto političari u Srbiji s podozrenjem gledaju one koji se zalažu za ljudska prava i civilno društvo? Zašto se izbegava rasprava o političkoj odgovornosti za ubistvo Zorana Đinđića? Zašto je kod nas pravna kultura zamrla?

LINK KA KNJIZI I KORPI ZA NARUČIVANJE.

Svetlana Slapšak

Hronospore II



Moje očuvanje sećanja nema ničeg zajedničkog sa nostalgijom. Nostalgija je prva žrtva svake nove naracije koja mobiliše većinu: hajdemo da razrušimo grad u kojem je fabrika topljenog sira Buco, koga se svi nežno sećamo, koju sad drže drugi, koji su nam sir ukrali, koji su Buca silovali, itd. Ja ne znam šta sve moje sećanje može, niti kako ga kontrolisati. Stoga ga moram stalno propitivati. Pišem, da bi se sećala.
 
Naručite: Link

Mirko Đoržević

Kišobran patrijarha Pavla



Sahrana patrijarha Pavla podignuta je na nivo državne sahrane – i ne zna se ko je tu više bio zbunjen. Išlo je to na trenutke na državnoj strani do neukusa koji ovaj, lično skroman, čovek nije zaslužio. A još će dosta vremena proći dok se svi ne budu sabrali od „šamara“ koji im je pokojnik zadao. Svima nama. Nije izabrao kriptu u Sabornoj crkvi za svoj večni dom, ni mermernu grobnicu u hramu sv. Save na Vračaru, ne, otišao je na malo crkveno groblje u Rakovici. Iskoristio je svoje pravo izbora znajući šta i država i crkva od njega očekuju. I to je neka poruka, od mnogih koje već mnogi čitaju različito. Kako god ga istoričari budu ocenjivali, za ovaj „bum“ oko sahrane, barem za to, pokojnik nije kriv.
 
Naručite: Link

Srđa Popović

One gorke suze posle



Sve češće se čuje priča kako se Srbi, eto, vraćaju duhovnosti. To znači – šta se dešava u materijalnom svetu, nas u stvari ne zanima. O tome je vrlo lepo pisala Isidora Sekulić u eseju "Nevolje malih naroda", gde je opisivala kako su mali narodi, a naročito srpski, često i agresivni, a kada njihova agresivnost bude frustrirana, onda dolaze – to su njene reči, koje su mi se veoma dopale – "one gorke suze posle". Prvo pretimo svima, pa kad se pojavi neko jači, mi se odjedanput setimo duhovnosti, ništa nas ne zanima, naše je carstvo nebesko, mi smo nacija okrenuta duhu. U trenutku kada bi se zahtevala natčovečanska energija da se iz ove crne rupe izvadimo, oni nam kažu – ne, sedećemo ovde, baš nam je dobro i ovako ćemo duhovno da se zamišljavamo. U stvari, to je superioran stav u odnosu na plitku materijalističku kulturu koju nam nude sa Zapada.
 
Naručite: Link

Dubravka Stojanović

Ulje na vodi



Radi se o tome da znanja koja ima istoričar mogu da pomognu da se objasni sadašnjost. Dakle, da sa našim saznavanjem prošlosti možemo da pomognemo društvima da shvate kako smo došli do ove sadašnjosti, zašto je sadašnjost ispala baš ovakva, da li su postojali načini da ona ne ispadne ovakva.
 
Naručite: Link

Talog ogledi o prednosti slobode



Naručite danas.





 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Ivana Petkovic
Ne posedujem ni jednu od ovih knjiga u svojoj biblioteci. Svaka knjiga je dobrodosla.

• Vanda Gajić
Hmm... zanimljivo :)

• Katarina Leković
Patrijarh Pavle je bio "veliki" čovek. Bila je velika čast biti njegov savremenik. Jedna od većih ulica u Beogradu bi trebalo da nosi njegovo ime. Veoma me interesuje sve što se piše o njemu, pa ću kupiti i ovu knjigu da saznam još nešto o

• Snežana Gavrančić
Sve knjige koje su danas predstavljene u okviru "5 knjiga za vašu biblioteku" bude veliko interesovanje, svaka na svoj način. Ili je ovo izuzetna reklama, ili su to stvarno dobra izdanja! Pozdrav za sve ljubitelje knjige!

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272