Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Jedan Intel po detetu?

Nakon predstavljanja Nicholas Negroponte-ovog OLPC, One Laptop Per Child programa koji su nazvali XO mašina i “gadžet od 100 dolara”, Intel je krenuo u akciju i odlučio da i on učestvuje u programu. Kao što već većina ljudi sumnja, ovo nije bila baš nesebična odluka: Intel pritiska OLPC da prihvati arhitekturu sa novim jezgrom za drugu generaciju XO mašina. I pogodite šta, arhitektura o kojoj je reč je zasnovana na Intel procesoru i čipsetu.

Dok ne budu dostupne tehničke specifikacije druge generacije XO laptopova, jedna stvar je jasna, pošto je Intel već ugurao svoj Xeon procesor kao zamenu za XSX školski server koji dopunjuje XO mašine. Trenutno, ovi serveri dolaze sa matičnim pločama dizajniranim bez ventilatora i procesorima iz VIA-e. Kako navode Intelove sopstvene novine o brizi za buduću saradnju sa OLPC programom, “OLPC planira da doda servere zasnovane na Intel® Xeon® procesoru u svoju ponudu proizvoda, iskorišćavajući tako performanse svetske klase, pouzdanost, i efikasnost u uštedi energije. Pored toga, Intel razvija dizajn za sistemsku ploču za OLPC za njihovu sledeću generaciju XO uređaja”. Dakle, drugim rečima, Intel će isporučivati oba procesora i čipset, ostavljajući iza sebe druge kompanije.

Druga generacija XO mašina će imati Intel procesor i možda čak i čipset, ako gigantski proizvođač ima šta da kaže u vezi toga. Oni planiraju da zamene AMD Geode LX-700 procesor koji se sada nalazi u XO-1 mašinama sa Intelovom 2008 Mobile Internet Device platformom, koja uključuje procesor, čipset i kontroler bežične mreže.

Sa tačke gledišta korisnika, nije važno koju arhitekturu koriste njihove mašine sve dok dobro rade svoj posao, ali od nedavno znamo da Intel nije investirao previše u uštedu energije i profile visoke efikasnosti već u čistu računarsku moć. Dok koriste desktop ili tradicionalni laptop, Intelovi procesori i čipsetovi nisu veliki problem, ali unutar mašine sa energetskim specifikacijama niskim kao što je aktuelni XO, mogu da dovedu do stvarno velikog utroška baterije i smanjenja vremena funkcionisanja. Što se performansi tiče, Intel ima dobru reputaciju, ali XO mašine nisu dizajnirane za moderne igre ili procesorski intenzivne programe i slično. A možda bi najvažnije pitanje za OLPC program, pre prihvatanja Intelove mobilne platforme trebalo da bude: “Koliko bi koštao budući XO koji koristi Intelove delove?”

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272