Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Jedanaest naslova u užem izboru za 63. Ninovu nagradu

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 851

Čak se i džangrizavi likovi Basarinih knjiga raduju priznanju za najbolji roman koje dodeljuje naš nedeljnik. Već na prvoj stranici Andrićeve lestvice užasa, jednog od jedanaest naslova koji su ušli u ovogodišnji uži izbor, junak kaže da se, uprkos rđavom iskustvu s književnim nagradama, „NIN-ovoj baš obradovao“. 

uzi-izbor-romana-za-ninovu-nagradu-2016

Svetislav Basara bio je laureat pre deset leta, dok je Vladanu Matijeviću, čiji se Susret pod neobičnim okolnostima takođe nalazi u drugom krugu, nagrada dodeljena 2003.

Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, članovi žirija, izdvojili su i jedan prvenac.

Osmeh pod gorom maslinovom Luke Tripkovića, rukopis je odabran i štampan u ediciji Prva knjiga, na konkursu za mlade autore Matice srpske.

Kada je reč o prvencima, Vladimiru Tabaševiću pošlo je za rukom da se posle prošlogodišnjeg dela Tiho teče Misisipi, dve godine zaredom, nađe u užem krugu.

Na ranijim spiskovima proza koje su obeležile književne sezone nalazili smo i imena Mirjane Đurđević, Žarka Radakovića, Vladislava Bajca. Muharem Bazdulj je prvi put u trci, kao i Darko Tuševljaković.

Svetlana Slapšak, autorka Ravnoteže, bila je članica NIN-ovog žirija kritike 1990. i 1991. godine. Tada su nagrađeni Miroslav Josić Višnjić za Odbranu i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba i Milisav Savić za Hleb i strah. Zapisnik sa sednice napominje da je 1991. bila „odsutna“, a u finalu se tom prilikom našao i Žarko Radaković, pisac Kafane, s naslovom Tibingen.

Basarini junaci ljute se što Andrić nije nagrađen za Prokletu avliju i ismevaju „argument kvantaške pijace“ da pomenuto delo ima „mali broj strana“. Zbog toga nećemo o debelim i tankim knjigama. Ni o godinama. Razlika između najmlađeg i najstarijeg književnika u užem krugu prelazi četiri decenije.

Cifre, naravno, ne igraju nikakvu ulogu, kao ni izbor tema. U kratkim opisima u nastavku, preuzetim s korica i iz novinskih intervjua, krećemo se od Španskog građanskog rata do ljubavi, smrti i rasprave o leku za pritisak u knjizi Ivane Dimić. Zanimljivo je što se u recenzijama romana Vladislava Bajca i Muharema Bazdulja ponavlja reč faktografsko. U drugim slučajevima, neretko su tu i devedesete, besparica, tranzicija.

Ko će biti 63. dobitnik NIN-ove nagrade? Naslovi koji će se naći u finalu biće poznati 12, a ime laureata 16. januara. Generalni pokrovitelj je kompanija koji želi da ostane anonimna, a priznanje je delom podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Mića Vujičić

ROMANI U UŽEM IZBORU

Vladislav Bajac: HRONIKA SUMNjE (Geopoetika)

Muharem Bazdulj: LUTKA OD MARCIPANA (Geopoetika)

Darko Tuševljaković: JAZ (Arhipelag)

Svetislav Basara: ANDRIĆEVA LESTVICA UŽASA (Laguna)

Žarko Radaković: KAFANA (Čarobna knjiga)

Vladan Matijević: SUSRET POD NEOBIČNIM OKOLNOSTIMA (Laguna)

Mirjana Đurđević: ODLAZAK U JOLKI PALKI ili LAŽNA UZBUNA U ALEJI ZASLUŽNIH (Laguna)

Ivana Dimić: ARZAMAS (Laguna)

Svetlana Slapšak: RAVNOTEŽA (Laguna)

Vladimir Tabašević: PA KAO (Laguna)


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272