Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Jeftin 65-nanometarski procesor AMD 64 X2 3600+

Uprkos nekim glasinama koje se tiču proizvodne sposobnosti AMD-a u oblasti procesora, izgleda da je ova kompanija, čije se sedište nalazi u Sunnyvale-u, država California, na dobrom putu da uskoro počne sa masovnom proizvodnjom 65-nanometarskih CPU, među kojima će prvi biti model sa oznakom Athlon 64 X2 3600+, zasnovan na Brisbane jezgru, oko kojeg se u javnosti nije podigla naročita prašina. Ovaj procesor nije čak uvršten ni u AMD-ov zvaničan cenovnik proizvoda. Pa ipak, online prodavnica Newegg svojim kupcima već nudi OEM verziju ovog procesora, čiji osnovni takt iznosi 1.9GHz (sa množačem na 9.5x) i ima 2x512KB sekundarne (L2) keš memorije. Preko Newegg-a se ovaj procesor može nabaviti za svega 115 dolara, pa moram da priznam da se radi o zaista izuzetnoj ponudi.

Možda ćete pomisliti da ovako niska cena garantovano u sebi sadrži neku zamku. Vaša skeptičnost će se pokazati opravdanom već kada malo pažljivije pročitate ponudu ovog poznatog online prodavca. Naime, u opširnijem tekstu ponude je navedeno da se ovaj procesor može kupiti isključivo u kompletu sa matičnom pločom, pri čemu cena čitavog kompleta iznosi 168.99 dolara. To ne bi bilo naročito strašno, da se ne radi o Biostar-ovoj matičnoj ploči TForce 550 (zasnovanoj na nForce 550 čipsetu firme Nvidia), koja spada u kategoriju jeftinih matičnih ploča namenjenih početnicima, sa svega par dobrih karakteristika i prilično skromnim performansama.

Prvobitno su u AMD-u planirali da model Athlon 64 X2 3600+ izbace na tržište u drugoj polovini 2006. godine. Proizveden po AMD-ovom 90-nanometarskom SOI procesu, on je trebalo da radi na osnovnom taktu od 2.0GHz. Umesto smanjenja brzine takta, u AMD-u su se opredelili za povećanje kapaciteta L2 keša – prema početnim planovima, X2 3600+ je trebalo da ima svega 256KB L2 keša po jezgru.

Niska cena garantuje da X2 3600+ neće imati neku ozbiljniju konkurenciju na tržištu, s obzirom da se cena najjeftinijih Intel-ovih Core 2 procesora u ovom trenutku kreće znatno iznad granice od 150 dolara. Jedinu pretnju bi, eventualno, mogao predstavljati Intel-ov Pentium D 915, koji se u Newegg-u danas prodaje po potpuno identičnoj ceni kao i ovaj AMD-ov niskobudžetni dual-core procesor. Imajući u vidu da je X2 3600+ matični (native) 65-nanometarski model, biće veoma interesantno posmatrati kako će on uspeti da se izbori sa ostatkom AMD-ovih procesora iz 90-nanometarske proizvodne linije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272