Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Jovan Ćirilov o predstavama koje ne treba propustiti na 44. Bitefu

Šta ne propustiti na 44. Bitefu

Umetnički direktor i selektor Bitefa Jovan Ćirilov izjavio je u četvrtak Tanjugu da na predstojećem, 44. festivalu, od 15. do 25. septembra, svakako treba videti predstave "Izabelina soba", "Ujka Vanja", "Tri sestre" i "Teorema".

Na pitanje šta bi preporučio publici on je odgovorio da, pre svega, misli na belgijsku predstavu "Izabelina soba", kojom počinje Bitef i čiji će reditelj Jan Lauers otvoriti festival.

"To je predstava koja je za svakoga, ali u dobrom smislu. Svako u njoj može da nadje nešto, onaj ko voli moderno pozorište, savremenu formu, ko voli pesmu i igru na visokom nivou, ko voli glumu", rekao je on, dodajući da u predstavi učestvuje slavna glumica Vivijan de Mojnk koja je "belgijska Mira Stupica".

Ćirilov je skrenuo pažnju i na dve predstave po dramama Antona Pavloviča Čehova, čime se obeležava 150 godina od rodjenja velikog ruskog pisca.

"Jako je značajna nemačka predstava 'Ujka Vanja', u režiji pokojnog Jirgena Goša, čiji je dolazak na Bitef pomogao Gete institut, kao i ruska predstava 'Tri sestre' - to je početak traganja za drugačijim Čehovom od onog iz doba Stanislavskog", obrazložio je on.

Selektor je dodao da je "i poljska predstava - Pazolinijeva 'Teorema' nešto što je izuzetno po svojoj dekadentnoj suptilnosti".

Na pitanje koji je današnji značaj Bitefa, Ćirilov je odgovorio da mu je "drago što se u poslednjih pet godina pokazuje da je naša mlada generacija reditelja pratila Bitef i da su oni - ne pod uticajem, nego u koordinatnom sistemu" novih pozorišnih tendencija.

"Imao sam utisak da je tokom prvih Bitefa bilo da se ljudi informišu, a da reditelji teraju svoje. Bio je to neki konzervativizam, tamo negde šezdesetih godina", kazao je on i istakao da je radosna vest što Bitef sada suštinski znači mnogo za ovdašnje umetnike.

"Osim toga, održavanje Bitefa prikazuje jednu drugu Srbiju, modernu, savremenu. Toliko često ima loših vesti o nama, a preko tog Bitefa vidimo da smo davno već u Evropi i u svetu", zaključio je Ćirilov. (Tanjug-Betaphoto) LINK.

Da li ste čitali?

Naručite.

 

Naručite.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272