Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Kada glumci kuvaju ili sve hedonističke zvezde

Sve hedonističke zvezde

U Srbiji se kuva na sve strane. Nema televizijske stanice koja nema nekog svog kuvara, a o posebnim edicijama kuvara svih vrsta ne treba ni govoriti. Ima se utisak da se u ovoj zemlji nikada bolje nije jelo i u hrani uživalo. Knjiga „Kuva(r)ni glumci“ (Laguna) koju potpisuju Milan D. Špiček i Mina Mart malo je drugačija.

 „Nismo nameravali da napravimo klasičan kuvar. Naime, Mina Mart i ja pisali smo za „Festivalske novineö niških Glumačkih susreta portrete naših istaknutih glumaca. Ali, retko ko će se zainteresovati da čita portrete. Zato mi je palo napamet da ubacimo i recepte za jela koje glumci vole da spremaju i jeduö, kaže za danas Milan D. Špiček. Ono što ovu knjižicu od dvestotinak stranica izdvaja od ostalih jesu između ostalih i zanimljiva grafička rešenja. Posebnu pažnju privlače crteži koje je svojom čarobnom olovkom iscrtao akademski slikar Milenko Mihajlović.

Tako listajući knjigu saznajemo da Mira Stupica voli da sprema buzaru od škampa, Bora Todorović jegulju na ražnju, Srđan Todorović pak voli vrganje na italijanski način. Legenda ovdašnjeg glumišta Mira Banjac majstor je u pripremanju jela od divljači i čitaocima je otkrila tajnu kako se sprema pašteta od fazana. Milena Dravić opredelila se za svoj recept koji je nazvala Vekna a la Milena, dok Dragan Nikolić ne može odoleti govedini na dalmatinski način. Svetlana Bojković odlično sprema pileće belo meso, dok Anica Dobra uživa u spremanju jela „Kokoš Provansal“. Objavljena su 33 portreta sa isto toliko jela.

Odmah treba reći i to da nije reč o klasičnom nabrajanju sastojaka i načinu na koji oni postaju željeno jelo. Glumci su vrlo duhovito opisivali kako spremaju omiljene im delicije. Ne treba zaboraviti još jedan detalj. Čitaoci mogu videti kako se knjiga stvarala. Garnirana je SMS porukama koje su razmenjivali glumci i autori. „Svi glumci su bili oduševljeni predlogom da podele recepte za svoja omiljena jela, a korespondenciju sam objavio zato da bi čitanje knjige bilo življe i zabavnije“, dodaje Špiček.

Ovo nepretenciozno i pitko štivo podseća nas na nešto što smo možda i zaboravili: hrana i njeno kušanje koje se polako pretvara u hedonizam jeste neizostavna kultura življenja. To u predgovoru potvrđuju i sami autori kada pišu: „Najviše vremena provodili smo u, nećete verovati - kafanama. Tu su se ugovarale uloge, ali i klopa. Tu su pala i prva kulinarska poznanstva. Tu su se rodile nove hedonističke zvezde- Ličnosti smo birali prema afinitetu: koga volimo, kome se divimo ili ko je jednostavno morao da se nađe u ovom specifičnom udžbeniku.“ Ova knjiga izaziva potpuno opuštanje. Pomaže da zaboravite kalorije i tablice. Jednom rečju, osvežava, zasmejava i - ne goji. Preporučljivo u svakom slučaju.

V. Matković

LINK.

Kuvarni glumci

Naručite.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272