Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

Kaspersky razvija antivirus za mobilne telefone

Kaspersky Lab, vodeća kompanija za razvoj takozvanih “content management” rešenja (upravljanje sadržajima), proizvela je potpuno nov antivirusni softver, koji je isključivo namenjen za upotrebu na mobilnim telefonima.

Novi softver, koji nosi naziv Anti-Virus Mobile, moći će da koriste vlasnici mobilnih telefona na kojima je instaliran operativni sistem Windows Mobile ili Symbian, a sadržaće u sebi specijalne elektronske potpise (signatures) koje će korisnici moći da preuzimaju bilo preko WAP-a ili sa Interneta.

Softver će prvenstveno biti namenjen za detekciju spam poruka koje se šalju putem SMS-a, a moći će i da ograničava prijem dolazećih poruka na osnovu takozvanih crnih i belih lista.

Prema rečima tehničkog direktora kompanije, Eugena Kasperskog, dodatne opcije za skeniranje malware-a ovom programu će biti priključene tek kada postane malo jasnije za kakvu će se taktiku odlučiti mobilni hakeri. “Mi još uvek ne znamo kojim će putem kriminalci krenuti. Sa pojavom novih tehnologija, za očekivati je da ćemo se susretati sa potpuno novim tipovima mrežnih napada.”

Izgleda da u ovom trenutku niko od proizvođača mobilnih telefona niti od mobilnih operatera nije spreman da preuzme punu odgovornost za prevenciju potencijalnih pretnji. Sa druge strane, Kaspersky predviđa da će, u budućnosti, mehanizmi za obezbeđenje mobilnih telefona sve više podsećati na one koji se danas koriste na personalnim računarima. “U relativno bliskoj budućnosti, kako cene softvera budu padale a broj pametnih telefona u upotrebi bude sve više rastao, situacija će postajati sve kritičnija,” kaže gospodin Kaspersky.

U kompaniji planiraju da svoj najnoviji antivirusni program za mobilne telefone prezentuju javnosti na predstojećem Svetskom 3GSM Kongresu, koji će se održati u Barseloni. Kaspersky Anti-Virus Mobile će vlasnicima “pametnih telefona” (smart phones) ponuditi zaštitu protiv virusa, Trojanaca i SMS spamova.

Posetioci 3GSM Kongresa biće u prilici da besplatno testiraju softverske proizvode ove kompanije i skeniraju svoje mobilne telefone na viruse. Pomenuti antivirusni softver za mobilne telefone na tržištu će se pojaviti tokom prvog kvartala ove godine, a koštaće 30 dolara po jednom korisniku. Na 3GSM Svetskom Kongresu kompanija Kaspersky Lab će takođe predstaviti i svoja rešenja za mobilne operatere, provajdere mobilnih servisa i proizvođače softvera.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272