Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Koja je realna vrednost “Laptopa od 100 dolara”?

Svako od vas je već sigurno čuo za “Laptop od 100 dolara” pošto se prilično digla prašina oko njih, kako na tržištu, tako i unutar krugova proizvođača računara. Neki ga tretiraju kao veoma dobru ideju a drugi kao običan gadžet (Intel-ov direktor ga je nazvao “gadžet od 100 dolara”), ali će izgleda mali laptop ipak preživeti. A to je veoma dobro pošto može da nauči neke od aktuelnih proizvođača laptopa ponešto o jednostavnosti u dizajnu i o umetnosti oslobađanja mašina od gomile nepotrebnih funkcija i dodataka.

Čak i ako je kreator “One Laptop Per Child” programa, Nicholas Negroponte, rekao o “Laptopu od 100 dolara” da je to samo obrazovni alat i da je OLPC “obrazovni projekat, a ne laptop projekat”, prva mašina koja će se masovno proizvoditi, pod imenom XO, je prilično impresivna, sa stanovišta tehnologije koja je upotrebljena za njenu proizvodnju, po svom dizajnu i mogućnostima, a i po svojoj ceni (hej, pa košta samo 100 dolara) kao i sa aspekta onoga što predstavlja. XO je dizajniran da obezbedi tehnološki most za decu iz zemalja u razvoju koja normalno ne bi imali pristup modernim mogućnostima školovanja koje postoje u zapadnim zemljama.

Kao što sam pronašao na ovom web sajtu, OLPC menadžment je izložio interesantnu ideju koja glasi ovako: “Pomozite da obezbedimo deci iz zemalja u razvoju laptop za 100 dolara tako što ćete ponuditi laptop ljudima u razvijenim zemljama za 1000 dolara”. Ovo izgleda malo previše platiti za stvar za koju znate da vredi 100 dolara, ali da vas pitam, koliko ste puta znali pravu vrednost jednog dela računarskog hardvera? Evo nekoliko razloga zašto OLPC radi pravu stvar proizvodeći i promovišući svoj laptop.

Pre svega, OLPC koristi verovatno jedan od najpoželjnijih imena u sferi Internet domena: www.laptop.org, ime domena za koje bi većina proizvođača laptopa dali bilo šta samo da ga preuzmu. Drugi dobar razlog za podršku OLPC inicijativi je to što XO laptop koristi samo besplatne programe otvorenog koda, tako da ako ste ljubitelj otvorenog koda onda ste došli na pravo mesto.

Odlična alatka za rad čim se izvadi iz kutije, XO-ov ekran je u mogućnosti da upotrebi visoku definiciju kada je u crno belom režimu a ekran je savršen za rad na otvorenom, na direktnoj sunčevoj svetlosti. Za razliku od većine drugih laptopova koji su prenosivi samo sa jednog stola na drugi, OLPC laptop je pravi gospodar mobilnosti pošto je težak samo 1.5 kilogram i ima ugrađenu ručku za lakše nošenje. Obložen je kućištem od tvrde plastike i otporan je na vodu i prašinu, i dok većina laptopova ima male lomljive dodatke, to nije slučaj sa XO-om pošto on nema tradicionalan hard disk i optičke drajvove. Nema pomerajućih delova unutar laptopa što znači da je manje sklon hardverskim greškama zbog šokova ili lošeg rukovanja.

Kreiran u svetu koji teži da se približi “majci prirodi”, XO je laptop koji je najprijateljskiji prema okruženju i koristi toliko malo energije da njegovo pakovanje baterija može da se napuni pomoću nekoliko netradicionalnih sprava, kao što su solarne ćelije, nožna pedala i slično. Možda najrevolucionarniji deo tehnologije koji je integrisan u OLPC laptop je "mesh network" koncept koji omogućava da se nekoliko mašina odmah  poveže jedna sa drugom a čim jedna od mašina dobije pristup Internetu, ostale će se povezati preko nje.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272