Koje komande se najčešće koriste u Microsoft Office-u

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 11 / 1786

Onlajn kancelarijskim paketima kao što je Google Docs se često zamera to što nemaju mnogo toga da ponude osim osnovnih funkcija i opcija, ali napredne funkcije u desktop paketima kao što je Microsoft Office se veoma retko koriste.

Jensen Harris, menadžer programa grupe za Microsoft Office User Experience Team, je publikovao 2006. godine listu najkorišćenijih komandi u Microsoft Word-u 2003. Na osnovu prikupljenih podataka od korisnika koji su se prijavili u Customer Experience Improvement Program utvrđeno je da se sledeće komande najčešće koriste:

1. Paste (11% upotrebe)
2. Save (5.5% upotrebe)
3. Copy
4. Undo
5. Bold

Ovih pet komandi čini 32% upotrebe svih komandi u Microsoft Word-u 2003.

"Paste je ubedljivo ispred svih ostalih komandi u Excel-u i PowerPoint-u, i na nju otpada oko 15% i 12% upotrebe sih komandi. Međutim, posle prvih 10 komandi, kriva postaje veoma ravna. Procentualna razlika u upotrebi komandi koje se nalaze između 100. komande ("Accept Change")  i 400. komande ("Reset Picture") je otprilike ista kao razlika između 1. komande i 11. komande ("Change Font Size")", prema Microsoft-ovim podacima.

Google Docs automatski snima dokumente tako da ne treba da pritisnete Save dugme, dok je Undo funkcija zamenjena moćnom funkcijom za revizije. Sa druge strane, zbog bezbednosnih ograničenja u web pretraživačima, copy/paste ne radi baš najbolje (ali postoje zaobilazna rešenja).

Zato umesto da dodaje napredne funkcije, Google Docs treba da se fokusira na najupotrebljavanije funkcije i komande i da se potrudi da one budu lakše za korišćenje, dok istovremeno uvek imaju na umu glavni cilj: "da se omogući korisnicima da upravljaju i sarađuju na dokumentima i tabelama koje koriste u ličnom i profesionalnom životu, bez obzira gde se nalaze ili kada treba da im pristupe".

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar