Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Koliko ljudi lažu u online muvanju?

Pošto nigde u svom okruženju niste našli ljubav svog života, odlučili ste da je potražite u širokom svetu Interneta...

Najnovija istraživanja, međutim, ukazuju da ćete na ovaj način pre naići na – najveće razočaranje u svom životu.

Mada smo svi mi spremni da u svakodnevnom životu pomalo lažuckamo, online “muvadžije” – kako muškog tako i ženskog pola – su u tome pravi šampioni. Ove laži se naročito odnose na njihovu telesnu visinu i težinu, a ponekad i na starosnu dob. “Korišćenjem novih metoda za merenje stvarnih razlika između informacija koje korisnici objavljuju u svojim profilima i njihovih realnih fizičkih osobina, ova studija nam otkriva da muškarci sistematski preuveličavaju svoju visinu, dok žene uglavnom ’potcenjuju’ svoju telesnu težinu,” objašnjava Jeffrey Hancock, asistent na katedri za komunikacije Cornell Univerziteta. “Za divno čudo, laži vezane za starosnu dob su minimalne i po tom pitanju nema većih razlika među polovima,” dodaje Hancock.

Zajedno sa studentkinjom po imenu Catalina Toma i Nicole Ellison-om, asistentom na državnom univerzitetu Michigan, Hancock je među žiteljima Njujorka regrutovao po 40 žena i muškaraca, koji su registrovani na sledeća četiri web sajta za online muvanje: Match.com, Yahoo Personals, American Singles i Webdate.

Unutar posmatranog uzorka, 52.6% muškaraca i 39% žena je dalo lažne podatke o svojoj visini, dok je u vezi telesne težine slagalo 64.1% žena i 60.5% muškaraca. Procenat muškaraca koji su sakrili svoje godine iznosio je 24.3%, dok među ženama svega 13.1% njih krije svoje prave godine.

Članovi istraživačkog tima su najpre prikupili podatke o telesnoj visini i težini koje su ispitanici objavili u svojim korisničkim profilima na pomenutim web sajtovima, da bi kasnije lično izmerili njihove stvarne telesne dimenzije; verodostojni podaci o godinama starosti uzeti su iz njihovih vozačkih dozvola. Pritom su usvojili kriterijum da se za laž može smatrati svako nepoklapanje koje je veće od pola inča (1 cm) za visinu, pet funti (2 kg) za težinu i jedne godine za starosnu dob.

Studija, takođe, otkriva razlike u metodama koje muškarci i žene primenjuju radi pronalaženja svoje “prave” ljubavi. Generalno govoreći, muškarci kod žena prevashodno tragaju za mladošću i fizičkom lepotom, dok žene kod muškaraca više interesuje finansijsko stanje, stepen obrazovanja i uspeh u karijeri. “Kod svih ispitanika je uočena tendencija da održe ravnotežu između stvaranja što atraktivnije slike o sebi i da istovremeno odaju utisak poštene osobe,” kaže Hancock.

Od vremena provođenja ove studije pa do danas, mnogi web sajtovi za ljubavne kontakte su u znatnoj meri promenili svoju strukturu. “Na njima se od korisnika više ne traži da unesu tačne podatke o svojim telesnim dimenzijama, već pre da odaberu neki od ponuđenih opštih telesnih tipova. Pa ipak, i dalje je primetna opšta tendencija koja se ogleda u pokušaju da se izgleda što je moguće atraktivnije, uz nastojanje da se ovakva lažna slika održi što duže, dok je suprotna strana konačno ne raskrinka,” zaključuje Hancock.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272