Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Kuda vode linkovi u spam porukama?

U studiji koja je proučila više od milion spemova otkrivena je slaba tačka junk email biznisa – dokazano je da linkovi koji se nalaze u većini spem poruka vode samo na nekoliko servera. Zato bi, u teoriji, isključivanje ili blokiranje tih servera moglo pomoći u zagorčavanju života spemerima ili bar smanjiti njihove profite.

Umesto fokusiranja na filtriranje ili blokiranje spema u inboxu, Geoff Voelker i Chris Fleizach sa Univerziteta u San Diegu posvetili su se infrastrukturi koja stoji iza spema. Oni su proučili više od milion spem emailova koji su sakupljeni u samo jednoj nedelji 2006. godine, koji su reklamirali 2334 različitih kompanija u rasponu od prodaje legalnih proizvoda do stranica s raznim financijskim piramidama.

Poruke su dolazile iz raznih izvora, uglavnom sa PC-ja zaraženih računarskim virusima kojima je upravljano iz daljine tako da isporučuju spem. Ali, kada je tim sa kalifornijskog univerziteta počeo da prati linkove iz svakog spema otkrili su da, od 2334 pojedinačnih “poslova” 94% prometa vodi na jednu jedinu IP adresu. Čak šta više, 57% tih linkova je vodilo je na jedan jedini server koji se nalazi u SAD-u.

"To je potencijalna ranjivost spem biznisa", kaže Fleizach, koji je istraživanje predstavio na USENIX Security Symposium u Bostonu. Kaže da uobičajeno blokiranje mašina koje šalju spem nije dovoljno jer spemeri prave nasumične adrese pošiljaoca od kojih se više od 93% koriste samo jednom.

"Ovo je izuzetan rad koji ukazuje na novi pristup zagorčavanju života spemerima", rekao je Nathaniel Borenstein, IBM-ov šef za anti-spam. "To neće potpuno zaustaviti spemere, ali bi ih na neko vreme moglo prilično usporiti – a to nije malo".

Linkovi koje su analizirali otkrivaju i druge činjenice o spem biznisu. Na primer, samo 30% poruka sadrži aktivni web link (u poređenju sa 85% u 2005). Većina ostalih su takozvani “pump and dump spam” koji su namenjeni da podižu cene određenih deonica.

Osim toga, više od polovine poruka nosi virus smišljen da zarazi računar kako bi samo slao spem. Mnogi linkovi nose i dodatne informacije o pošiljaocu spema, koji onda može biti isplaćen prema prometu koji je napravio.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272