Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Laptop i mobilni telefon na bežičnu struju

MIT-ov WiTricity će moći da napaja uređaje kroz vazduh. Izgleda da će doći dan kada će PC-ji, mobilni telefoni i mnogi drugi uređaji raditi bez baterija ili električnog kabla.



Prošle nedelje, MIT istraživački tim je objavio da su uspeli da napajaju sijalicu od šezdeset vati koristeći ‘WiTricity’, bežični izvor električne energije koji razvijaju.

Tim je generisao WiTricity koristeći dva bakarna namotaja, od kojih je jedan bio prikačen za izvor napajanja. Namotaj je emitovao magnetsko polje ka namotaju bez napajanja, stimulišući ga da generiše struju koja je napajala sijalicu udaljenu 7 fita, rekao je Andre Kurs, diplomirani student na MIT-ovom odeljenju za fiziku koji je radio na projektu.

Tim je testirao WiTricity opcije zadnjih nekoliko godina, rekao je.

WiTricity generisan pomoću namotaja je napajao strujom sijalicu na način koji je sličan magnetnoj indukciji, koja se koristi u transformatorima struje gde jedan namotaj prenosi struju na drugi, rekao je Kurs.

Koristeći konvertor energije, bilo koji objekat u blizini WiTricity generišućih namotaja može da se napaja, objasnio je Kurs, koji je rekao da ova tehnologija može, u budućnosti, da se koristi kao zamena za kablove i nezgrapne baterije, koje obično sadrže otrovne materije.

Kurs je takođe naglasio da je WiTricity bezbedniji od elektriciteta ili baterija i "radiće večno ako vodite računa o njemu”.
U zavisnosti od toga kako su namotaji konfigurisani, jedan WiTricity izvor može da obezbedi struju za nekoliko laptopa ili tuce mobilnih telefona, rekao je.

Tim planira da proširi eksperimente kako bi ostvarili cilj pokrivanja veće udaljenosti i generisanja više energije, dodao je Kurs.

"Radimo na tome da ova tehnologija postane efikasna, kako bi bila konkurentna sa punjivim baterijama. Možda će ova tehnologija biti komercijalno dostupna već za par godina", rekao je. "Prlično smo optimistični što se tiče mogućnosti koje nudi ova nova tehnologija."

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272