Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Laptop, vesti, saveti i gde kupiti računar

Flybook – laptop za lepši pol

Kancelarija u vašem džepu
Prenosivost je redefinisana! Flybook je računar koji možete da nosite svuda i na kojem možete da radite sve. Snažan je koliko i stoni računar ili veliki laptop PC, a zgodan je za nošenje koliko i mobilni telefon. Dimenzija samo 235x155x31mm, ovaj uređaj je opremljen najnovijim multimedijalnim i telekomunikaconim tehnologijama. Flybook je kancelarija u vašem džepu!

Široki senzorski ekran
Ekran je veličine 225mm (8,9 inča), koji možete da rotirate i preklopite ga preko tastature, transformišući ga u Tablet PC. Format ekrana je 16:9, sa rezolucijom od 1024x600 piksela, vrlo ugodan za gledanje. Senzorskim ekranom možete da upravljate pomoću elektronske olovke. Po ekranu možete da pišete ovom olovkom, a Flybook automatski konvertuje vaš rukopis u tekst. Prema tome, mada je potpuno funkcionalan računar, Flybook je jednostavan za korišćenje kao i list papira, omogućavajući vam da pišete, crtate i bravite zabeleške - kadgod i gdegod vam to patne napamet.

Izuzetna prenosivost
Manji i komapaktniji od drigih notebook računara, težine samo 1,2kg, Flybook ima izuzetan kapacitet, kao i izuzetnu mobilnost. Opremljen je sa 512MB RAM-a memorije, čvrstim diskom od 40GB i Microsoft Windows XP Home Edition kao standardnim paketom. Njegov Transmeta Crusoe 1GHz procesor može da održava mnogo nižu tepmeraturu nego Intel ili AMD procesori, što osigurava savršenu stabilnost sistema.

Velike mogućnosti u malom pakovanju
Flybook je vaš idealni partner za posao ili putovanja zbog njegove kompaktnosti i male težine. Sve što poželite da uradite - pravite i razmenjujete dokumente u Microsoft Office, krstarite Internetom, šaljete i primate elektronsku poštu, pišete i dobijate tekstualne poruke, telefonirate - sve to je upakovana u računar težine 1,2kg, koji može da stane u vaš ranac ili akt tašnu.

Više od modnog stila
Flybook - vaš modni stil! Zaboravite na dosdno i monotono gledanje u standardne sive računare. Možete da izaberete svoju omiljenu boju između srebrne, crne, tamno plave, tamno crvene, žute i bele. Šest predivnih boja koje ističu njegov redefinisan dizajn finih linija, zaobljenih uglova i elegantnog kućišta. Flybook je sve ono što ste želeli!

Flybook je opremljen sa 512MB RAM-a memorije, čvrstim diskom od 40GB i Microsoft Windows XP Home Edition kao standardnim paketom. Postoji mogućnost da dobijete Flybook sa Mucrosoft XP Professional paketom, zajedno sa nadogradnjom čvrstog diska na 80 ili 100GB. Microsoft tablet PC vam više nije potreban zato što Flybook već ima instalirani softver koji prepoznaje rukopis i automatski ga pretvara u tekst, a uz komandu elektronskom olovkom možete da pošaljete elektronsku poštu sa beleškama koje ste napisali na ekranu.

Povezuje čitav svet pomoću univerzalne konektivnosti
Flybook vas povezuje sa Internetom i telefonskim servisima u svako vreme i na svakom mestu bilo gde u svetu. Ima ugrađeni GPRS spikerfon koji vam omogućava da telefonirate, šaljete tekstualne ili multimedijalne poruke, krstarite Internetom - samo ubacite SIM karticu i čitav svet vam je na dohvat ruke. U stvari, Flybook možete da povežete sa čitavim svetom koristeći bilo koji sistem - GPRS, telefonsku liniju, LAN, Bluetooth ili Wi-Fi - sve to je ugrađeno u ovaj uređaj. Izbor je vaš!

Bluetooth
Bluetooth je radio tehnologija kratkog dometa namenjena da pojednostavi komunikaciju između Internet uređajima. Omogućava vam da povežete periferne komponente kao što su štampači, skeneri ili drugi računari, PDA, mobilni telefoni, GPS antene, kao i drugi uređaji koji ne koriste kablove.

Wi-Fi
Wi-Fi je skraćenica za Wireless Fidelity  i to je oruđaj koji vam omogućava da se povežete sa bežičnom mrežom.Sastoji se od dva osnovna elementa: primopredajnika, koji je ugrađen u Flybook, i pristupnih tačaka, koje pokrivaju oblas unutar i oko kancelarija, aerodroma, konferencijskih sala, hotela, gradskih trgova, itd.

GPRS
GPRS (General Packet Radio Service) je standard za bežičnu komunikaciju, poput mobilnih telefona, koji se izvršava brzinama do 115KB. Podržava široku oblast propusnih opsega, efikasno koristi ograničeni propusni opseg, a posebno je prilagođen za slanje i primanje malih paketa podataka, kao što je elektronska pošta i web pretraživanje, kao i velikih nosioca podataka, poput multimedijalnih poruka.

GPS
GPS (Global Positioning System) je svetski MEO (medium earth orbit) satelitski navigacioni sistem, a sastoji se od 24 satelita koji kruže oko zemlje i njihovih odgovarajućih prijemnika na zemlji. GPS sistem određuje vašu tačnu poziciju bilo gde na svetu tako što precizno izračunava vašu geografsku širinu, geografsku dužinu i nadmorsku visinu. GPS ima svoju primenu i izvan određivanja navigacije i lokacije. Može da isplanira vašu brzinu i pravac, u poređenju sa nameravanom putanjom ili odredištem i da vas vodi gdegod želite da idete. Kada povežete svoje Flybook sa GPS antenom moći ćete da planirate svoje putovanje kopnom ili morem i da stignete uvek na vreme, bez mogućnosti da se negde izgubite!

Flybook u svako vreme
Dok ste na poslovnom putu i sedite u svojoj hotelskoj sobi ne morate više da brinete o konekcijama. Flybook će uspostabiti konekciju sa bežičnom mrežom kroz GPRS sistem, pa ćete moći da preuzmete svoju elektronsku poštu iz udobnosi hotelskog kreveta. Zahvaljujući svojoj tehnologiji konektivnosti, Flybook će vam takođe omogućiti da obavite lične ili poslovne telefonske pozive preko web, bez ikakvih dodatnih troškova!

Konektivnost brzinom svetlosti
Dok plovite kroz more zabave, uvek ćete na usluzi imati svoj nerazdvojni alat: Flybook. Zahvaljujući njegovoj GPS Bluetooth anteni i satelitskom sistemu pozicioniranja, moći ćete da dobijete različite pomoćne informacije i da isplanirate svoju trasu na senzorskom ekranu.

Kancelarija u vašem džepu
Živite slobodno uz pomoć svog Flybooka. Otvorite svoju mobilnu kancelaruju kadgod poželite i gdegod da se nalazite. Bilo gde i bilo kada - u parku dok ležite na travi i slušate svoju omiljenu muziku, ili u centru grada uspostavljajući konekciju preko javnih aktivnih tačaka, Flybook će uvek biti spreman da vam pomogne!

Čekanje ne može biti bolje!
Dosadno čekanje između dva leta će se promeniti onog časa kada otkrijete svet Flybooka. Gledanje filmova u digitalnom formatu, gledanje vesti preko Interneta ili čitanje elektronske pošte, proveravanje u ogovaranje sastanaka, sve to sada možete da radite tokom nekada nepodnošljivih časova čekanja!

Svet na dohvat ruke
Flybook vam neće dopustiti da izgubite nijednu sekundu svog vremena. Čak i voz može da postane savršena kancelarija. Flybook uspostavlja vezu kadgod poželite kroz svet bežičnih mreža, a preko GPRS sistema sa neograničenim mogućnostima. Uz pomoć Microsoft Windows Office XP, kao i svih ostalih već instaliranih programa, Flybook je vaš svet mogućnosti.

Predstavljen Microsoft Origami mini laptop
Na CeBit izložbi u Nemačkoj, Samsung Eletronocs je predstavio prvi mobilni uređaj dizajniran na osnovu Microsoft Origami projekta.

Veći od personalnog digitalnog pomoćnika, a manji od laptopa, Samsung Q1 izvršava Windows XP operativni sistem. Reklamiran kao “ultra mobilni” uređaj, Samsung Q1 je opremljen Intel Celeron procesorom na 900MHz i ima 500Mbajta RAM-a, što ga čini snažnijim od većine laptop računara tog nivoa. Q1 podržava i Wi-Fi i Bluetooth bežični pristup kratkog dometa. Ima senzorske kontrole ekrana i miltimedijalni plejer.

Skype sklopio partnerstvo sa 3 za Wi-Fi laptop
Mobilni mrežni operater 3 je sklopio partnerstvo sa Skype da bi ponudio Internet telefonske usluge kroz  novu 3G datacard za korisnike laptop računara.

Dogovor je postignut kada je 3 pokrenuo novu “3G Quad” datacard, ponudivši 3G pokrivenost Velike Britanije, a prodaja počinje ove nedelje po ceni od 39,99 funti.

Datacard nudi korisnicima bržu bežičnu Internet konektivnost preko laptopa, a pokriveno je 88% populacije Velike Britanije.

3 nudi Skypeov početni paket sa 3G Quad brendom. Početni paket obuhvata Skype softver, Skype slušalice i Skype početni vaučer.

Nova VooDoo dvostruka grafička kartica za laptop
Nedavno je objavljeno da laptop sada može da ispuni san svakog ljubitelja igrica da ima savršenu grafiku u svojoj omiljenoj igrici. Novi ENVY U909 odlikuje SLI tehnologija koja omogućava da dve nVidia GeForce Go 7800 GTX grafičke kartice rade istovremeno, pružajući izuzetne grafičke mogućnosti. Nudeći rezoluciju izuzetno visoke definicije, novi notebook je nešto što će mnogi poželeti da imaju. Sa nForce4 SLI čipom i moćnim AMD Turion 64 procesorom, ovaj laptop je dizajniran za one najozbiljnije igrače. Ipak, prenosivost nije jača strana ovog računara.

Sa svim tim komponentama, niko nije ni očekivao da će težina ovog računara biti mala. Mere laptopa su 444x317x44mm, a težina je oko 7,25kg. Ipak, svaki nedostatak ima i svoju prednost, a to je najveći mogući displej za laptop, drugim rečima: kada imate displej od 19 inča, verovatno nećete mnogo mariti za tu dodatnu težinu. Sa maksimalnom rezolucijom od 1680x1050 piksela, vaše igrice će izgledati čisto i jasno, a dve moćne grafičke kartice će joč više poboljšati taj osećaj. Da bi sve bilo još bolje, VooDoo daje korisnicima mogućnost da biraju između nVidia SLI i ATI grafičkih kartica.

ENVY U909 je opremljen velikim memorijskim uređajem, do 160GB, što vam omogućava da smestite na disk gotovo sve što poželite, a sa osobinama poput VooDoo Edge površine miša, VooDoo ENVY u: 909 matične ploče, 8x DVD rezača sa dvostrukim slojem, internim 4-u-1 čitačem memorijske kartice i 8-kanalnim audio sistemom, ovo će možda biti vaša sledeća kupovina. Sveukupno, ovo je izuzetan laptop, pa čak i pored toga što je nešto teži, to možete da zanemarite s obzirom na sve njegove mogućnosti, poput dvostruke grafičke kartice, ogromnog 19-inčnog displeja koji je savršen za igrice i kod kuće i na putu. Ovaj laptop bi trebalo da se pojavi u prodaji sledećeg meseca, a početna cena će biti oko 2500$.

CeBIT: Samsung prikazao svoj Flash-HD laptop
13. mart 2006. - Mada je izgledalo da će Origami biti najveći mobilni PC predstavljen na CeBIT-u, pojavila se još jedna nova klasa mobilnih uređaja. Samsung je prikazao prototip laptop računara sa fleš memorijskim čvrstim diskom. Prikazani laptop ima 32GB fleš memorije upakovane u standardno 1,8-inčno kućište čvrstog diska.

SSD (solid state disk) računari, poput Samsungovog laptopa, imaju mnogo brži pristup podacima, duže trajanje i tiši rad. Demonstracije su pokazale da je Samsung SSD laptop dva puta brži od tradicionalnog laptopa. SSD računari takođe koriste mnogo manje energije zahvaljujući tome što su uklonjeni svi pokretni delovi.

Trenutno je za SSD računare jedina prepreka cena. Fleš memorija košta oko 30$ po GB, što znači da bi relativno mali (za današnje uslove) 32GB HD koštao oko 1000$. Međutim, cene stalno padaju, pa Samsung predviđa da đe SSD računari ubrzo postati konkurentni na tržištu.

Laptop računari su postali pravi multimedijalni cenatar za organizovanje i čuvanje vaših fotografija, muzike, filmova i kućnih video snimaka. Čak možete i da gledate i snimate žive televizijske emisije. Deo ove magije se obavlja uglavnom kroz Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 (MCE), koji je sada postao standardni operativni sistem na mnogim laptop kompjuterima.

Kada kupujete Media Center laptop, treba da obratite pažnju na nekoliko elemenata. Prvo, izaberite laptop čiji ekran ima oštru sliku visokog kontrasta, poželjno je da to bude transreflektivna vrsta ekrana. Kompanije imaju svoje nazive za ovu tehnologiju ekrana. Sony ima XBrite, koji se koristi u Sony VAIO VGN-AX570G, a HP ima BrightVIew, primenjen u HP Pavillion dv5000z. Veličina ekrana treba da bude 15,4 ili 17 inča. Video i foto fajlovi vrlo brzo ispunjavanju prostor na čvrstom disku, pa zato kupite laptop sa dovoljno prostora za smeštanje podataka. Preporučujemo čvrsti disk od 100GB ili veći.

Laptop takođe treba da bude dovoljno snažan da može da vrši paralelnu obradu podataka i da izvršava više aplikacija istovremeno, bez usporavanja. Kada snimate svoju omiljenu TV emisiju i želite da pokrenete anti-virusni program ili da potražite web sajt, ne biste hteli da dođete u situaciju da vaš sistem padne. Novi Dual Core procesori, kakav je Intel Core Duo koji se nalazi u Dell Inspiron E1705, mogu da izdrže takvo opterećenje.

Laptop računari sa integrisanim TV biračima, koji vam omogućavaju da snimate i gledate svoje omiljene emisije, su odlični za uštedu prostora, ali koštaju više od 2000$. Međutim, ako želite da investirate u ovako nešto, preporučujemo jedan od naših omiljenih laptop računara sa ugrađenim TV biračem, Toshiba Qosnio G25-AV513. Alternativa može da bude USB i ExpressCard TV birači, koji takođe funkcionišu sasvim dobro. Jedan od primera je Dell Inspiron E1705.
Danas je cena Media Center laptop računara postala dosta pristupačnija. HP Pavilion dv5000z sa ExpressCard biračem možete da kupite za manje od 1700$, ili nešto luksuzniji Toshiba Qosmio G25-AV513 za nešto više novca.

Prvi put je prodaja laptop računara premašila prodaju PC-ja
Prvi put je prošle godine u jednom kalendarskom mesecu u SAD prodato više laptop nego PC računara, prema podacima istraživačke firme Current Analysis. Ovaj trend pokazuje da sve više ljudi prihvata mobilnost kako se laptop računari usavršavaju, a njihova cena pada. Prodaja laptop računara je obuhvatala 53% PC tržišta u maju 2005. godine, što je porast u odnosu na 46% u istom periodu prethodne godine. Cena igra veliku ulogu u porastu prodaje: cena laptop računara je tokom prošle godine pala 17%, dok su stoni računari pojeftinili samo 4%. Usavršene osobine laptop računara takođe doprinose porastu njihove popularnosti. Korisnici više ne moraju da se odriču boljih performansi i mogućnosti kada kupuju laptop, zahvaljujući usavršavanju njihove tehnologije, dužem trajanju baterije i usavršenom bežičnom kapacitetu. Bežične aktivne tačke “niču” na sve strane, pa ćete vrlo lako naći mesto za bežičnu konekciju vašeg laptop računara sa Internetom. Ne očekujemo da će stoni računari uskoro nestati sa tržišta, ali je nesumnjivo da prenosivost postaje sve značajniji faktor.   

Cebit 2006 - Toshiba predstavlja Qosmio G30 HD-DVD laptop
Toshiba se uključila u “rat” koji se vodi na tržištu laptop računara, predstavivši svoj prvi laptop opremljen novim HD-DVD medija standardom. HD-DVD je jedan od dva formata koji pokušava da aktuelni DVD zameni sadržajem visoke definicije kao što su filmovi. Glavni zagovornici ovog formata su Toshiba i Nec, a konkurent ovom formatu je Blu-ray Disc, čiji su zagovornici Sony, Panasonic i Samsung Electronics.
Qosmio je Toshibin vrhunski, AV orijentisan laptop sa TV biračem, digitalnim video rekorderom i G30 packs, plus 1-bitni digitalni pojačivač. Izvršava se koristeći Microsoft Windows Media Center Edition 2005. HD DVD disk znači da korisnici mogu da prenose sadržaj/podatke na disk kapaciteta 30 gigabajta.
Toshiba planira da Qosmio G30 laptop predstavi u aprilu u Evropi. U isto vreme će moći da se kupi i u Japanu i Servernoj Americi. Cena će zavisiti od konfiguracije, a najniža će biti oko 2410$.

Instaliranje PCMCIA kartica na laptop računar

Uvod:
Osnovni način nadogradnje laptop računara je preko PCMCIA kartica - elektronskih delova veličine kreditne kartice koji se ubacuju u PCMCIA slotove ugrađene u laptop. Za laptop možete da koristite PCMCIA modeme, mrežne kartice i druge periferne komponente. Evo kako ćete to uraditi.
Korak 1: Odredite vrstu slota
Ako imate stariji model laptop računara, taj model možda sadrži Type I PCMCIA slot ili slotove. Ako je tako, nećete moći da koristite novije Type II i Type III PCMCIA kartice. Zbog toga morate da proverite da li će PCMCIA kartica raditi na vašem računaru.
Korak 2: Proverite da li imate slobodan slot
Laptop računari obično imaju jedan ili dva PCMCIA slota. Proverite da li je jadan od njih slobodan i da li može da prihvati PCMCIA karticu. U nekim slučajevima, PCMCIA kartica zauzima više od jednog slota, pa ako imate samo jedan slobodan slot, možda neće moći da prihvati Type III PCMCIA karticu.
Korak 3: Isključite laptop
Ne smete da instalirate PCMCIA karticu ako je laptop računar uključen. Zato ga prvo isključite i iskopčajte kabal za napajanje.
Korak 4: Ubacite PCMCIA karticu
Pogledajte na kojem kraju kartice se nalazi konektor. To je kraj koji treba da ubacite u slot. Kartica treba lako da sklizne u slot. Pažljivo je poravnajte da ne biste iskrivili iglice konektora na laptop računaru. Proverite da li je gornji deo kartice okrenut na gore - većina kartica se obeležava na gornjoj strani. Kada pravilno poravnate karticu, gurnite je tako da čvrsto “legne” u slot.
Korak 5: Uključite laptop
Sada je vreme da proverite da li PCMCIA radi sa vašim računarom. Uključite laptop.
Korak 6: Instalirajte drajvere
Kada ga uključite, laptop bi trebalo da prepozna da ste dodali novi hardver i da pokrene Add New Hardware Wizard. Sledite uputstva za dodavanje novog hardvera i upotrebite drajvere koje ste dobili sa karticom. Ako računar ne prepozna karticu, dodajte je ručno. U Control Panelu dva puta kliknite Add New Hardware. Pokrenuće se Add New Hardware Wizard. Neki laptop računari imaju softver za upravljanje PCMCIA karticama koji se pokreće kada prvi put instalirate karticu.

Gde kupiti laptop računar

NT SOFT www.nt.co.yu   Brend: Asus, Fujitsu Siemens

Alti računari www.alti.co.yu Brend: Asus, Acer, Fujitsu

Desk: www.desk.co.yu  Brend: Asus
Apple Centar Yugoslavia: www.applecentar.co.yu/  Brend: Apple računari

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272