Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Laptop za ekstremne - Santa Rosa Asus A7S

Nakon mnogo buke i uzbuđenja, Santa Rosa notebookovi su konačno stigli. Možda ste već čitali mnoga obećanja vezana za unapređenja i nove tehnologije koje će ovi notebookovi da donesu. U ovom članku saznaćete šta je sve novo i koliko stvarno vrede ove mašine.

U rukama smo imali Santa Rosa Asus A7. Ovaj notebook nudi osveženi Core 2 Duo koji koristi Front-Side magistralu na 800MHz i sadrži neke nove funkcije za uštedu energije koje omogućuju da se produži vek trajanja vaših baterija. Najbolja funkcija od ovih je Dynamic Front Side Bus (FSB). Ako se prebacite na nju smanjujte klok FSB kada maksimalna snaga nije potrebna. Sam procesor takođe ima pametne Deeper Sleep modove koji mogu da štede energiju kada se delovi procesora ne koriste. Sledeće treba pomenuti Enhanced Dynamic Acceleration Technology, koja u suštini označava pametno overklokovanje jednog od dva jezgra procesora. Svaki put kada procesor detektuje program koji ne koristi dva jezgra i drugo jezgro se nalazi u besposlenom stanju on povećava klok drugog jezgra kako bi povećao performanse dok se istovremeno smanjuje voltaža jezgra koje nije angažovano, a svo vreme se drži procesor unutar zvaničnog Thermal Design Power (TDP) rejtinga.

Takođe se tu nalazi integrisana Active Management Technology, importovana sa servera, kreirajući novu Centrino Pro platformu, a sada u notebookovima ona radi i bežično. Kada smo već kod bežičnog, Santa Rosa integriše 802.11n, ili barem njegovu probnu verziju, koja će obezbediti zdravo pojačanje nad 54g u terminima stvarnih rezultata. Ako ćete koristiti žičnu vezu sada imate Gigabit Ethernet port, koji ima sada smisla, pošto su bežične brzine znatno porasle. Grafičko jezgro čini Intelov 965 Express grafička kartica koja predstavlja poboljšanu verziju GMA X3100, za Vista Aero podršku i poboljšan video kvalitet. Konačno, moj omiljeni deo nove platforme; Intel Turbo Memory – koja predstavlja keš NAND fleš memorije integrisane u osnovnu ploču koja je dizajnirana da stoji između relativno sporog hard diska i glavne memorije, što treba da dovede do značajnog poboljšanja performansi.

Što se tiče izgleda i dizajna A7S je prilično ružan notebook. Velik je i impozantan ali nema lepe linije a sivo-crna boja ne doprinosi njegovoj atraktivnosti. Sa zatvorenim poklopcem situacija je još gora. to znači da vam prijatelji sigurno neće zavideti na njemu, barem dok je isključen.

Ulovi vidljivosti ekrana su prosečni, ali veoma sjajan ekran dobro ističe boje i kontrast u video filmovima. Web kamera je integrisana u gornji deo ekrana. Međutim, kvalitet slike koju daje je prosečan. Zvučnici su prilično glasni, što je veoma važno ako ćete gledati filmove na njemu. Tastatura je velika kao i tastatura na desktop računaru. Kucanje na njoj je lako i precizno. Asus A7S dolazi sa daljinskim upravljačem, što je i u redu pošto se na isporučenoj mašini nalazi Windows Media Center. Šteta je što pored svog slobodnog prostora koji ima ovaj notebook nisu mogli da ugrade i infracrveni port.

Zaključak

Santa Rosa Asus A7S je velika i moćna mašina koja je više zver nego lepotan. Novi Santa Rosa procesor je stvarno brz i bez problema će izaći na kraj sa svim izazovima. Preporučujemo ga svim zaljubljenicima u multimediju koji ne žete da se odreknu svojih strasti čak ni kada su na putu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272