Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

AutoCAD 2010 3D

AutoCAD 2010 3D

Learn SOLIDWORKS 2020

Learn SOLIDWORKS 2020

LightWave

Pregleda (30 dana / ukupno): 7 / 3052

LightWave (ili, što je prikladnije Lightwave 3D) je računarski grafički program za 3D modelovanje, renderovanje i animaciju. Mada je ovaj program namenjen za Commodore Amiga, sada je prilagođen tako da podržava Mac OS X i Linux platformu. U potpunosti je proizvod NewTeka.

LightWave je već dugo poznat po svojim izuzetnim mogućnostima renderovanja i neobičnim korisničkim interfejsom (na primer, ikone se ne koriste; umesto funkcija su dati opisni naslovi). Kao i mnogi drugi 3D paketi, LightWave je sastavljen iz dva dela: okruženja za modelovanje objekata gde se prave 3D modeli ili mrežice i okruženja za animaciju gde se modeli raspoređuju i animiraju za renderovanje. Za razliku od većine ostalih programa, ova dva dela su samostalne aplikacije. Tu je takođe i posebna aplikacija za renderovanje koja se mođe izvršavati na više računara.

LightWave je aplikacija sa više niti (aplikacija koja može da obavlja više poslova u isto vreme) i može istovremeno da koristi čak osam procesora na jednom računaru kada renderuje neku sliku.

Programeri mogu da prošire mogućnosti aplikacije LightWave koristeći ugrađeni SDK, kao i specijalni program za skriptovanje pod nazivom LScript. Ovaj SDK je zasnovan na moćnom C jeziku, tako da se može napraviti gotovo sve, od namenskih shadera do različitih formata scena. LightWave obuhvata na desetine besplatnih dodatnih programa.

Istorija
LightWave je dobio dodatnu popularnost kao program koji se koristio za pravljenje specijalnih efekata za SF televizijske serije Babylon i seaQuest DSV; ovaj program je takođe korišćen u produkciji filmova Sin City i Star Wars.

LightWave je nekada bio deo programskog paketa Video Toaster. Kao samostalna aplikacija je dostupan od 1994. godine i verzije 3.5 i sada može da se izvršava na Mac i Windows računarima. Godine 2001. je došlo do razlaza između menadžmenta kompanije NewTek i grupe koju je predvodio potpredsednik 3D razvoja Brad Peebler, a u kojoj su bili i originalni dizajneri programa Alan Hasting i Stuart Ferguson. Po drugi put u svojoj istoriji, NewTek se suočio sa odlaskom svojih glavnih programera i izvršioca. Nakon nekoliko meseci konfuzije, ova grupa je napustila NewTek i osnovala sopstvenu kompaniju Luxology i pokrenuli su sopstveni 3D programski paket, Modo.

NewTek i LightWave su nagrađivani Emmy nagradama od 1993. godine, a svoju 10. i 11. nagradu su osvojili 2004. Nagrade su dobijali za tehnologiju koja je imala izuzetan uticaj na televiziju.

Sada, u svojoj devetoj verziji (predstavljena u avgustu 2005.), ovaj programski paket je prihvatilo gotovo celokupno tržište, od amatera (zbog niske cene) do profesionalaca u oblasti video igrica, televizije i filma. Kompanija je nedavno predstavila 64-bitnu verziju LightWave 3D, a uvodno izlaganje je održa Bill Gates.

Eksterni linkovi

- NewTek (http://www.newtek.com/)

- Flay (http://www.flay.com/) – Glavna baza LightWave 3D dopunskih programa.

- Lightwave Group (http://www.lwg3d.com/) – Interagtivna LightWave 3D grupa

- SpinQuad LightWave 3D Community (http://www.spinquad.com/)

- Dean A. Scott's LW Interface History (http://personal.southern.edu/~dascott/lwhistory/) – Istorija izgleda LightWave 3D interfejsa.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272