Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Linux – Adobe prelicencira XMP Toolkit

Adobe je nedavno objavio izdanje nove verzije svog Extensible Metadata Platform (XMP). XMP platforma, ili XMP skraćeno, je specifična vrsta XML-a, koja se koristi u PDF-ovima i programima za editovanje fotografija. XMP snima meta podatke u sintaksi koja formira podset WWW Consortium Resource Description Framework-a, koji je izražen u XML-u. Na primer, u PDF dokumentima, XMP se koristi za opis dokumenta kao celine, ali može lako da bude prikačen na delove (stranice, ubačene slike) koji definišu strukturalnu raspodelu dokumenta. Ova arhitektura se pokazala kao veoma korisna u kreiranju informacija o autorstvu i autorskim pravima za slike, čak i ako su one samo deo publikovanog dokumenta. Isto tako može da pravi dokumente koji su kreirani od nekoliko manjih dokumenata zadržavajući originalne meta podatke koji su povezani sa delovima.

Zbog toga možete da kažete da je XMP Adobe-ova XML zasnovana specifikacija za meta podatke u pogledu digitalnih slika i multimedije. U početku, software development kit (SDK) za Adobe XMP je bio zasnovan na dva projekta, Nautilus dodatku XMP Manager i exempi biblioteci  i bio je dostupan pod GPL licencom. Sada, najnovije SDK izdanje 4.1.1 je dostupno pod BSD licencom. Novo izdanje takođe dolazi sa nekim interesantnim dodacima. Jedan od njih je XMPFiles komponenta, koja bi trebala da locira, čita i piše pakete meta podataka unutar formata media fajla. Drugi značajni dodatak je Java implementacija XMPCore. Adobe-ovi zvaničnici su takođe objavili da će Adobe XMP SDK koristiti exampi2 kao osnovu koda.

«Dobili smo povratne informacije od programera zatvorenog koda, ali sam čuo i od nekolicine programera otvorenog koda. Zajedno ima smisla da razradimo licencu za oba potrošača... BSD licenca je bila bliska SDK-ovoj prethodnoj licenci. Isto tako ima prednosti što je kompatibilna sa GPLed programom i dostupna je za upotrebu u komercijalnim proizvodima. Nadamo se da je promena dovela do toga da je kod sada pristupačniji i da je zajednica zadovoljna što može da koristi SDK i gradi neke interesantne projekte» izjavio je Gunar Penikis, Adobe-ov menadžer XMP projekta, o promeni licence.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272