Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Linux = Mrtav Windows 98

Linux, operativni sistem otvorenog koda se za mesec dana izjednačio sa Microsoftovom vlasničkom Windows platformom u terminu zaposednutog tržišta. Međutim, upotreba različitih distribucija Linuxa od provajdera samo raste i izjednačava se sa Windows-om 98 a ne sa novijim verzijama Windowsa kao što su XP ili Vista.

W3Counter je objavio statističke podatke o upotrebi Linux distribucija koje su dostupne na tržištu a koje su se izjednačile sa upotrebom Windowsa 98. W3Counter je otkrio da je uzeo u obzir 33,640,022 jedinstvenih poseta na 5.570 web sajtova. U ovom kontekstu, i Linux i Windows 98 su došli do nivoa upotrebe od 1.34 procenata.

Ovo je pobeda za platformu otvorenog koda. Windows 98 datira unazad od 1998. godine. On je bio dizajniran da zameni Windows 95. S obzirom na to tržište, upotreba Windowsa 98 je počela da opada nakon izdavanja sledeće verzije Microsoft Windows operativnog sistema. Međutim, Windows 98 se pokazao kao uporan operativni sistem koji je potpomognut kompatibilnostima sa naslednim drajverima, programima i hardverom uspeo da preživi čak i izdavanje Windows Viste.

Microsoft je povukao svoj zadnji potez za Windows 98 u julu 2006. godine. Iako je Microsoft kompanija imala nameru da konačno batali Windows 98 još 2003. godine, ona je isključila samo sve forme podrške prošle godine, čim je izdavanje Windows Viste bilo na pomolu. Nakon što je Microsoft prestao sa podrškom za Windows 98, potrošači su počeli u povećanom broju da napuštaju operativni sistem. Deo tržišta Windowsa 98 je bilo u stalnom padu od trenutka predstavljanja Windows Me operativnog sistema.

Market Share iz Net Applicationsa je ustanovio u oktobru 2004. godine da Windows 98 uzima samo 10.99% tržišta. Ali podaci iz avgusta 2007. godine koje je predstavio Market Share ukazuje na to da je Windows 98 i dalje u vrhu svih kumulativnih rezultata Linux platformi sa ne manje od 0.98 % tržišta, dok operativni sistem otvorenog koda ima samo 0.77%. Pored toga, Internet metrička kompanija OneStat ocenjuje globalnu upotrebu Linuxa od samo 0.36 % dok Windows drži čak 96.72%. I dok udeo tržišta za Windows 98 nestaje, Windows XP i Windows Vista će biti instalirani na milijardama računara do sredine 2008. godine.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272