Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Linux: KDE tim obećava poboljšani KWin

KWin je menadžer prozora za Xwindows System. On je deo KDE-a (K Desktop Environment) od verzije 2.0 (kada je zamenjen prethodnim KWM-om) ali takođe može da se upotrebi sa drugim okruženjima desktopa. Sa izdanjem KDE 4, koji je raspoređen za 23. oktobar 2007. godine, KWin tvrdi da će doći sa mnogo dobrih funkcija i poboljšanja. Na primer, pored impresivne grafičke nadgradnje, KWin će takođe imati i kompozitnu i GL podršku.

Ako GL ne bude dostupan, onda će KWin i dalje biti u mogućnosti da sam deaktivira GL efekte, ali i dalje će moći da koristi Composite efekte putem XRendera. Ako ni XRender ne bude dostupan, onda će se ponašati kao aktuelna verzija za KDE 3. KDE tim je objavio da su radili na novom interfejsu za selekciju plug-ina, koji bi trebao da bude u mogućnosti da automatski proverava zavisnosti. Nova verzija takođe donosi mnogo novih zadivljujućih efekata. Možete da proverite Lubos Lunak-ovu (glavni čovek zadužen za efekte) YouTube korisničku stranicu gde ćete pronaći neke video snimke o njima.

Tu ćete videti lepe i korisne efekte ali i neke funkcije koje se tiču pristupačnosti, koje sam siguran da će svi smatrati korisnim. Prethodna dekoracija prozora se zvala kwin3_crystal i nije bila ništa više nego KDE 3 Crystal dekoracije prozora, ali dolazeća verzija će imati kompletno novu dekoraciju prozora koja je trenutno još uvek u razvoju. Većina prethodnih KWin-ovih internih struktura je bilo prepisano da bi podržale nove fantastične efekte koje pokreće GL.

Po rečima KDE razvojnog tima, novi KWin će nastojati da obezbedi grafičku podršku za KDE i sa njegovim brojnim dodacima će zadovoljiti i korisnike koji su pre svega ljubitelji lepog.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272