MAC OS X: Kratak istorijat

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 12 / 1392

Pre ovih svetlih optimističnih vremena, postojala su prošla, tamnija vremena u istoriji OS X-a - nisu uvek postojali vidžeti, Expose, ili ta poznata stabilnost Apple-a koja stoji kao tvrđava u odnosu na kulu od karata zvanu Windows. Hajde da krenemo na put pomoću OS X Vremenske Mašine i podsetimo se varvarskih dana.

OS 10.0 "Cheetah" - Izašao 24 marta 2001. godine, prva potrošačka verzija OS X-a je ostavila Classic OS X u prašini - mada je kao što je Rosetta olakšala tranziciju na Intel procesore, Classic okruženje omogućilo da i dalje koristite starije Mac programe. Cheetah je predstavila Aqua interfejs, Dock i Mail. ali je takođe bila nestabilna, spora (jer u aktuelnoj Apple doktrini, i hardver nije "samo radio"). Postavimo to drugačije: bila je dovoljno loša da je verzija 10.1 izdata kao besplatna nadogradnja za manje od osam meseci kasnije.

OS 10.1 "Puma" - Puma je u suštini bila glorifikovani servisni paket dizajniran da reši Cheetah-ine probleme, tako da je većina unapređenja bila ispod haube - bolje performanse i poboljšana hardverska kompatibilnost, ali skoro ništa od novih funkcija.

jaguar.jpg

OS 10.2 "Jaguar" - Performanse su dodatno poboljšane, ali se povremeno javljalo primetno usporavanje. Prepun opcija, lepo dizajniran iChat klijent je ušao na scenu i Finder se ušunjao u svačiji prozor. Upotreba imena mačaka za kodna imena je takođe postalo deo zvaničnog OS marketinga.

pantherbox.jpg

OS 10.3 "Panther" - Lansiran 24. oktobra 2003. godine, OS X Mac koji korisnici danas poznaju i vole je dobio svoj oblik sa Panther-om - Expose se prvi put pojavio i Finder je poboljšan sa pretraživanjem u realnom vremenu i dobio je poznati metalni interfejs. Panther je takođe označio prelazak na Safari kao OS-ov standardni pretraživač.

tiger.jpg

OS 10.4 "Tiger" - Stanje jedinstva. Podrška za Intel procesore, Rosetta za PowerPC programe, Dashboard, Spotlight, i bolje objedinjeni UI zajedno sa gomilom ažuriranja - kako programa tako i ispod haube - čini paket Tiger. Nemojmo da zaboravimo Boot Camp. Iako nije deo inicijalnog OS izdanja, svakako zaslužuje naše priznanje.

I ponovo smo se vratili u sadašnjost. Da li će Apple ponovo ispisati knjigu istorije OS X-a? Evolucija ili revolucija? Ostanite u toku.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar