Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Mac OS X tehnologije - Keychain

Keychain je Apple-ov sistem za upravljanje sa lozinkama na Mac-u OS X i Mac-u OS 9. Prvi put se pojavio u Mac OS-u 8.6. Keychain (lanac ključeva) može da sadrži različite tipove podataka: lozinke (Web sajtovi, FTP serveri, SSH nalozi, deljenja mreže, bežična mreža, groupware programi, šifrovani imidži diskova), privatni ključevi, sertifikati i zaštićene beleške. Standardni keychain fajl je login keychain, šifrovan na login-u pomoću korisnikove lozinke za ulogovanje (koja može da se menja). U Mac OS-u X, keychain fajlovi se skladipte u ~/Library/Keychains/.

Lance ključeva (Keychain) je inicijalno razvio Apple-ov e-mail sistem, PowerTalk. Pored njegovih mnogih funkcija, PowerTalk poseduje moćan sistem za šifrovanje za bezbednosne i digitalne potpise. Keychain koncept je prirodno "ispao" iz ovog koda, i upotrebljen je u PowerTalk-u da upravlja različitim korisnikovim login podacima za različite e-mail sisteme sa kojima PowerTalk može da se konektuje. Keychain postavlja ove fajlove u kodirani fajl, i automatski ih vraća po komandi ako je fajl otvoren putem korišćenja lozinke.

Ovo je nudilo odličnu zaštitu koja se nije mogla naći na drugim platformama; ove lozinke se nisu lako otkrivale zahvaljujući šifrovanju, ali je jednostavnost interfejsa nudila korisnicima mogućnost da selektuju drugačiju lozinku za svaki sistem bez straha da će ih zaboraviti, pošto jedna jedina lozinka otvara fajl i vraća vraća sve lozinke. U to vreme, ovo je bio stvarno inovativan koncept koji nije bio dostupan na drugim platformama. Keychain je bio jeda od delova PowerTalk-a koji je nezavisno od njega bio koristan, što je značilo da lako može da postane deo osnovnog MacOS-a. Ali zbog internet politike, on je ostao deo PowerTalk sistem, i koa takav ostao je dostupan samo nekolicini Mac korisnika.

Tek kada se Steve Jobs vratio Keychain je oslobođen od sada već mrtvog PowerTalk-a. U to vreme ovaj koncept više nije bio tako unikatan, ali se i dalje retko mogao naći Keychain sistem koji nije bio asociran sa osređenim softverom, obično web pretraživačem. Keychain je postao standardni deo OS.a 9, i uključen je u OS X u prvim komercijalnim verzijama.
Primena Keychain koncepta kod drugih proizvođača je bila šarena. Iako ga većina Apple softvera koristi (od kojih su najpoznatiji Apple Mail i Safari), kao i isključivo-Macintosh programi kao što su Transmit i Camino, višeplatformski programi kao što je Firefox ne koriste Keychain, već se umesto toga drže posebnih višeplatformskih rešenja. Mnogi programi nastavljaju da skladište svoje login podatke u čistim tekstualnim fajlovima, mada je to retkost kod novih programa. Najnovije verzije Subversion klijenta koji radi iz komandne linije kotristi Keychain u OS X-u.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272