Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

3DS MAX 8 vizuelnim putem - III izdanje

3DS MAX 8 vizuelnim putem - III izdanje

Popust cena: 1410 rsd

ArchiCAD 19

ArchiCAD 19

Popust cena: 1670 rsd

Mašina za čitanje misli

Tim naučnika iz Kalifornije nakon dugo godina istraživanja nalazi se na korak od pronalaska uređaja za čitanje misli.

Tim američkih naučnika sa Univerziteta „Berkli“ u Kaliforniji, predvođen profesorom Džekom Galantom, sada tvrdi da je načinio važan korak u pravcu izrade uređaja koji bi mogao da „čita“ živi mozak, odnosno, svesno iskustvo i percepciju druge osobe.

Ovaj napredak je postignut zahvaljujući prodoru u izučavanju aktivnosti mozga, i to konkretno onog njegovog dela zaduženog za vizuelno opažanje. Različiti delovi centra za vid, smeštenog u zadnjem delu mozga, obrađuju različite karakteristike posmatranih prizora. Prilikom posmatranja karakteristika kao što su ivice, uglovi i krivine angažuju se niži delovi centra za vid, dok se prilikom posmatranja vrlo složenih prizora, kao što je ljudsko lice, aktiviraju njegovi viši delovi, pa se tako praćenjem moždane aktivnosti može prilično dobro ustanoviti šta ispitivani subjekt gleda. Na uzorku od 120 slika, istraživački tim sliku koju subjekt posmatra pogađa sa preciznošću od 90 posto.

Ovaj pristup dešifrovanju moždanih signala predstavlja pravi proboj u razumevanju načina na koji mozak kodira informacije. To razumevanje je omogućilo kompjutersku simulaciju ovog koda, što bi u budućnosti moglo da se iskoristi za praćenje mentalnih procesa kao što je pažnja, a možda bi čak moglo da omogući i pristup vizuelnom sadržaju snova i imaginacije.

„Trenutno nije poznato da li se procesi kao što su sanjanje i maštanje u mozgu ostvaruju na način koji funkcioniše slično spoljnom opažanju. Ako je tako, tehnike razvijene u našem ispitivanju mogle bi se direktno upotrebiti za proučavanje mašte i snova“, kaže Galant.

Uređaji za dekodiranje moždane aktivnosti mogli bi, pored očigledne - policijske, imati i brojne druge primene, recimo kao pomoć u postavljanju dijagnoze, u proceni delovanja medicinskih terapija i u izradi kompjuterizovanih srčanih i neuroloških proteza.

Izvor:
http://blog.wired.com/wiredscience/2008/03/mind-reading-ma.html

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272