Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Matične ploče AMD 690G ugledale svetlost dana

Dok u Intel-u već duže vreme uveliko budže svoje Merom procesore, AMD priprema kontrolisanu ofanzivu uz pomoć svog novog 690G čipseta za mobilne računare.

Asus je jedna od prvih kompanija koja je, pre dve nedelje, lansirala AMD-ove RS690 (Mobility Radeon X2300) i R630 (Mobility Radeon X2600) mobilne komponente, dok je početkom ovog meseca ona konačno objavila sve detalje u vezi dugo očekivanog AMD 690G čipseta. Tada je, naime, Asus prezentovao svoju novu matičnu ploču M2A-VM, koja na sebi sadrži procesor 690G North Bridg, kao i potpuno nov "ATi Radeon X1250” integrisani grafički čipset, koji podržava deljenje do maksimalno 256MB sistemske memorije. Ova mobilna matična ploča podržava do najviše 8GB sistemskog RAM-a, ali preporučujemo vam da obavezno tražite module sa niskom latencijom (low latency), ukoliko zaista želite da izvučete maksimum iz pomenutog integrisanog grafičkog čipa.

Što se same grafike tiče, ova matična ploča podržava kako DVI-D, tako i analogne D-SUB konektore, čime je znatno pojednostavljeno kreiranje konfiguracije sa više monitora. Ipak, treba imati u vidu da postojeći DVI-D konektor ne može biti konvertovan u analogni, tako da vam ovde nikakvi DVI-to-D-SUB konvertori neće biti od velike pomoći.

Kada govorimo o mogućnosti ugradnje dodatnih kartica, matična ploča M2A-VM sadrži na sebi jedan PCIe x16 i jedan PCIe x1 slot, kao i dva obična PCI slota. Što se tiče skladištenja podataka, na raspolaganju imate SATA II konektore (koji podržavaju RAID 0, 1 i 10), te jedan jedini paralelni UATA-100/133 konektor. Gigabit LAN je danas jedna od nezaobilaznih opcija na matičnim pločama za prenosive računare, a u Asus-u su se opredelili za čip zasnovan na PCIe standardu. Audio komponenta je zasnovana na RealTek ALC883 HD codec-u i potpuno je kompatibilna sa operativnim sistemom Windows Vista. Nadalje, na ovu matičnu ploču je moguće priključiti do najviše 10 USB 2.0 uređaja – četiri sa zadnje strane ploče, a preostalih šest preko tri dodatna header-a.

Mada su u AMD-u tvrdili kako je eksterni frame bafer grafičkog RAM-a, koji je ugrađen u 690G čipset, u stanju da obezbedi značajno poboljšanje performansi, ispostavilo se da je ono skoro zanemarljivo. Pa ipak, osnovna prednost 690G čipseta ogleda se u efikasnom i jako primetnom produženju vremenskog trajanja baterije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272