Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Među deset - Karlos R. Safon i Vilijam F. Gibson

Karlos Ruiz Safon rođen je u Barseloni. On je autor najpopularnije knjige na španskom jeziku, posle Don Kihota, naravno. Reč je o romanu Senka vetra prevedenom na 40ak jezika, prodatog u više od 12 miliona primeraka. Njegov prvenac Princ magle upravo je objavljen na engleskom jeziku.

LINK upućuje na njegov izbor 10 naboljih gotik romana 20-og veka.

Vilijam Gibson


Vilijam Ford Gibson smatra se "ocem" kiber-panka  (engl. cyberpunk), podžanra naučne fantastike koji je doživeo procvat tokom osamdesetih godina 20. veka. Takođe se smatra da je stvorio pojam kiberspejs ili kiber-prostor  (engl. cyberspace), koji je kasnije, zajedno sa njegovim hit romanom Neuromanser, poslužio kao inspiracija za mnoge naučnofantastične filmove. LINK vodi do liste njegovih omiljenih knjiga.



Gibson je proveo detinjstvo kao jedini sin građevinskog preduzimača radova koji je bio zadužen za izgradnju Ouk Ridža, fabrike koja je proizvela prvu atomsku bombu. Posle misteriozne smrti oca živeo je s majkom, da bi sa 19 godina napustio SAD i otišao u Kanadu kako bi izbegao regrutaciju za predstojeći rat u Vijetnamu. Počeo je da piše naučnu fantastiku još za vreme studija na Univerzitetu Britanske Kolumbije gde je diplomirao englesku književnost. Opširnije.

Neuromanser je prvi roman koji je dobio sve tri velike nagrade za naučnu fantastiku - Nebula, Hugo i Memorijalnu nagradu Filipa K. Dika. Pogodite ko je sledeći.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272