Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

Microsoft hoće da mu plaćamo za softver otvorenog koda

U intervjuu za časopis Fortune, Brad Smith, Microsoftov generalni savetnik i Horacio Gutierrez, kompanijin podpredsednik za intelektualnu svojinu rekli su da programi otvorenog koda uključujući Linux, krše 235 Microsoftovih patenata. A Microsoft želi da distributeri i korisnici programa otvorenog koda plaćaju za ove navodne prekršaje.



"Ovo nije slučaj nekog slučajnog prekršaja, već namernog kršenja velikog broja patenata," rekao je Gutierrez.

Microsoftovi predstavnici u Singapuru nisu odmah bili dostupni da daju svoj komentar na ovaj članak.

Smith je detaljnije objasnio navodno kršenje prava na patente u intervjuu za Fortune rekavši da Linuxov kernel krši 42 patenta a da korisnički interfejs operativnog sistema krši daljnih 65 patenta. Nastavio je dalje sa tvrdnjama da kancelarijski paket Open Office krši 45 patenta a da program za email otvorenog koda krši dodatnih 15. Ostali programi otvorenog koda krše 68 patenta, rekao je Smith.

Microsoft već duže vreme gradi temelje za optužbe protiv Linuxa i programa otvorenog koda vezane za kršenje patentnih prava. Najočitiji primer je da je kompanija iz Redmonda potpisala Linux sporazum sa Novellom koji osigurava kompaniju protiv Microsoftovog polaganja prava na navedene patente. Dell se uključio u sporazum i tako postao prvi prodavac harvera koji je to uradio.

Microsoft je sklopio druge sporazume sa proizvođačima hardvera. U aprilu, Samsung Electronics i Microsoft su potpisali unakrsni sporazum o licencama koji isključuje Samsung iz Microsoftovog polaganja prava na patente koje navodno krši Linux..

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272