Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Learning Bitcoin

Learning Bitcoin

Balkanizacija Interneta i smrt novinara

Balkanizacija Interneta i smrt novinara

Microsoft poražen na sudu

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 1060

Evropski prvostepeni sud odbio je žalbu diva iz Redmonda. Ako ne uspe da preokrene presudu u svoju korist na poslednjoj instanci, Microsoft će morati da plati najveću kaznu u istoriji Evropske zajednice.U presudi dugoj 248 stranica sud je dao za pravo Evropskoj komisiji, koja je zaključila da Microsoft zloupotrebljava svoj monopolistički položaj. Navedeno je da je prodaja medijskog softvera u paketu sa Windowsom značajno oštetila konkurenciju.

Komisija je od Microsofta tražila sledeće:

  • da podeli deo svog koda sa konkurencijom
  • prodaje Windows bez Media Playera
  • plati kaznu od 613 miliona dolara.

Sud je ocenio nevažnim to što Microsoft ne naplaćuje odvojeno Windows Media Player i ne obavezuje kupce Windowsa da ga koriste. Međutim, ukinuta je odluka regulativnog tela prema kojoj je trebalo da se oformi nadzorno telo čiji bi jedini zadatak bilo praćenje sprovođenja kaznenih mera.

Microsoft će imati priliku da se žali Evropskom sudu pravde, u roku od sledeća dva meseca. U Microsoftu nisu želeli da komentarišu odluku suda sve dok je ne prouče. Sa druges trane predstavnici EU slave ovo kao veliku pobedu politike konkurencije i potrošačkih prava.
 
"Ova presuda, snažnije nego ikad pre, potvrđuje da se Microsoft mora povinovati našoj odluci. Više neću tolerisati njihove pokušaje izbegavanja ispunjavanja obaveza", rekla je evropska poverenica za konkurenciju Neelie Kroes.

Microsoft je zaradio više od 14 milijardi dolara tokom zadnje fiskalne godine.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272