Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Minijaturni OS-i vam omogućuju da radite bez butovanja računara

Osim ako nemate računar brz kao munja, treba dosta da čekate da se vaš sistem potpuno učita. A čak i sa najnovijom tehnologijom i najnovijim verzijama Windows-a, OS X-a, ili Linux distribucije velike su šanse da vaš računar nije sposoban da surfuje Internetom ili prikazuje filmove barem nekoliko minuta nakon što ste pritisnuli dugme za uključivanje računara.

Ali zašto biste učitavali čitav operativni sistem kada jedino što želite da radite ej da gledate filmove? Zato nekoliko kompanija razvija sisteme koji vam omogućuju da izvršavate zadatke na PC-ju bez butovanja. Ono što omogućuje ovakvu magiju su sićušni operativni sistemi ugrađeni u osnovne ploče.

Phoenix Technologies radi na minijaturnom operativnom sistemu po imenu HyperSpace koji se učitava za samo četiri sekunde. Mi ovde ne govorimo o nekom firmware triku koji vam omogućuje da učitate vaš DVD program. HyperSpace je kompletni ali sićušni operativni sistem. On vam omogućuje da pokrenete Firefox i druge kompletne desktop aplikacije. On radi dok se vaš računar učitava. Drugim rečima, vi možete da počnete da surfujete odmah nakon uključivanja računara, dok se Windows XP ili Vista učitavaju u pozadini.

U međuvremenu, Asus izgleda da ima iste ciljeve sa svojom Linux-zasnovanom SplashTop platformom.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272