Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Mobilni telefoni za pokojnike

Prema rezultatima jedne nedavno provedene studije, više od jedne petine Britanaca bi volelo da budu sahranjeni zajedno sa svojim mobilnim telefonima. Za to, po njihovim rečima, postoji nekoliko “jakih” razloga.

Jedan od razloga leži u želji korisnika da mu mobilni telefon bude pri ruci i na onom svetu, kako bi mogao i dalje da prima pozive i SMS poruke od svojih voljenih. Kao što svi dobro znamo još iz osnovne škole, stari Egipćani su imali običaj da pokojnike sahranjuju sa što je više moguće materijalnih dobara, a izgleda da i Britanci razmišljaju na otprilike sličan način. Jedina razlika je u tome što bi Britanci da na onaj svet sa sobom ponesu objekte koji u sebi sadrže neka posebna sećanja, umesto stvari koje imaju materijalnu vrednost.

Tokom pomenutog istraživanja, od ispitanika, starih između 18 i 30 godina, tražilo se da navedu jedan objekat koji bi najviše želeli da im bude stavljen u sanduk, kad dođe vreme da pođu u večna lovišta. Oko 17 posto njih odabralo je mobilni telefon, koji je tako zauzeo treće mesto na listi, odmah iza venčanih burmi i drugihe delova nakita, kao što su ogrlice i narukvice.

Od drugih stvari lične prirode, na listi su se još našle fotografije voljenih osoba, pisma i igračke iz detinjstva. Nadalje, većina onih koji bi se opredelili da sa sobom u grob ponesu mobilni telefon, kažu da bi to učinili iz razloga što bi tako mogli da od svojih voljenih i dalje primaju SMS poruke.

Neki od ispitanika, koji se užasavaju pomisli da bi mogli biti živi sahranjeni, kažu da bi im u takvoj situaciji mobilni telefon bio jedini spas od užasne smrti, dok su drugi kao razlog naveli to da, jednostavno, ne žele da im bilo ko vršlja po sačuvanim sličicama i tekstualnim porukama kada oni više ne budu među živima.

Mada će se mnogima od vas sve ovo možda učiniti morbidnim, izgleda da na neke ljude utešno deluje već sama pomisao da će njihovi voljeni, i nakon njihove smrti, moći da im šalju poruke, bez obzira da li će oni biti u stanju da ih “pročitaju” ili ne.

Prema rečima jednog od predstavnika kompanije Dial-a-Phone, “Mobilni telefon za savremenog čoveka predstavlja sredstvo koje mu obezbeđuje trenutnu komunikaciju sa svetom koji ga okružuje. Stoga ne treba da čudi što, danas, veliki broj ljudi veruje da će se sa smrću mnogo lakše suočiti ako pored sebe ima mobilni telelefon, umesto tradicionalnih religijskih objekata, poput brojanice ili molitvenika.”

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272