Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

SuSe Linux 10 bez tajni

SuSe Linux 10 bez tajni

Popust cena: 1060 rsd

Kali Linux - Testiranje neprobojnosti veba - treće izdanje

Kali Linux - Testiranje neprobojnosti veba - treće izdanje

Popust cena: 1760 rsd

Na današnji dan (16. jul 1945.) – Triniti test

Triniti test je prva proba nuklearnog oružja izvedena u SAD 16. jula 1945. godine. To je bila proba prve plutonijumske bombe, istog tipa kao one bačene na Nagasaki u Japanu. Eksplozija prve atomske bombe bila je jednaka eksploziji 20 kilotona TNT-a. Ovaj test se smatra početkom atomskog doba.

Među posmatračima pala je opklada o rezultatu probe. Predviđanja su se kretala od nule (potpuni promašaj) preko 18 kilotona TNT-ja koliko je prognozirao Isidor Rabi, preko uništenja države Novi Meksiko do paljenja atmosfere i spaljivanja cele planete. (Srećom, za ovo poslednje se već znalo da je skoro nemoguće, mada su neko vreme naučnici bili zabrinuti i zbog te mogućnosti.) Na kraju je Rabi dobio opkladu.

Za kalibraciju instrumenata izvršena je pretproba, eksplozija 108 tona trinitrotoluena (TNT), 7. maja. (Od tada se snaga nuklearne eksplozije izražava u tonama TNT-a.) Za stvarnu probu nuklearna bomba sa plutonijumskim jezgrom, kojoj je dat nadimak „spravica” (engl. „the gadget”) je podignuta na vrh 20 metara visokog čeličnog tornja; time je simuliran i efekat eksplozije bombe bačene iz aviona.

U 4:45 ujutru stigao je povoljan meteorološki izveštaj, i u 5:10 ujutru počelo je dvadesetminutno odbrojavanje. Većina najvažnijih naučnika i oficira posmatrali su probu iz baze, 16 km jugozapadno od probnog tornja. Brojni drugi posmatrači bili su udaljeni 32 i više kilometara od centra eksplozije.

Rezultati probe preneti su predsedniku Trumanu što mu je dobrodošlo u pregovorima sa Sovjetskim savezom na Potsdamskoj konferenciji. Truman je bio pomalo iznenađen hladnom Staljinovom reakcijom kada mu je nasamo preneo vest o izvršenoj probi - preko obaveštajne mreže Staljin je već bio upoznat sa američkim poduhvatom.

Godine 1952. mesto eksplozije je buldožerima sravnjeno sa zemljom a 21. decembra 1965. godine proglašeno nacionalnim istorijskim spomenikom.

Izvor:
http://www.wired.com/science/discoveries
/news/2008/07/dayintech_0716

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272