Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 9. jula

Na današnji dan 1834. godine

 

Rođen je Jan Neruda, češki novinar, pisac i pesnik, predvodnik generacije „majevaca“, književnika koji su, okupljeni oko časopisa „Maj“, promovisali češki književni realizam.


 



Njegova najznačajnija dela: Malostranske pripovetke, Arabeska, Železnički radnici, zbirke pesama Prosti motivi, Kosmičke pesme, Balade i romanse.

Na današnji dan 1939. godine

Rođen je Slobodan Stanišić, jedan od najproduktivnijih i najčitanijih srpskih pisaca za decu i mlade, decenijama je prisutan na literarnoj sceni. Njegova poezija, proza i dramsko stvaralaštvo nagrađeni su gotovo svim nagradama koje se u Srbiji dodeljuju stvaraocima za decu i mlade.

 


 

 

Živi i stvara u Beogradu gde je završio Filološki fakultet i Fakultet dramskih umetnisti, odsek dramaturgije.

 

Crtao karikature za mnoge domaće i strane listove, tokom godina uređivao brojne radio i televizijske programe za koje je dobijao visoka priznanja i nagrade RTS. Bio je urednik dečjeg lista Neven, a potom časopisa Lenji Gaša, Zmaj, Čika Jova (Švajcarska), a od 1996-2001. odgovorni urednik Programa za decu i mlade RTS-a.

 


 

 

Poznat je po velikom broju književnih susreta, na kojima glumi, recituje i crta na licu mesta, koristeći desetogodišnje iskustvo saradnje sa „Ježom“ dok je radio kao karikaturista.

 


 


Prevođen je na engleski, ruski, beloruski, kineski, švedski, mađarski, rumunski, bugarski, slovački, rusinski...

 

Objavio je više od 70 knjiga romana, zbirki priča i pesama, autor je i 9 antologija i scenarija za mnoge televizijska emisije i serije.

Na današnji dan 1519. godine

 

Španski konkvistador Ernan Kortes iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, gde je osnovao grad Vera Kruz i počeo osvajanje Meksika.

Na današnji dan 1877. godine

 

Održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu.

Na današnji dan 1922. godine

 

Američki plivač, kasnije filmski glumac („Tarzan“) Džoni Vajsmiler postao je prvi plivač koji je za manje od jedne minute (58,6 sekundi) preplivao 100 metara.

Na današnji dan 1997. godine 


Bokser teške kategorije Majk Tajson kažnjen je zabranom bavljenja sportom na godinu dana i novčanom kaznom od tri miliona dolara zato što je tokom meča za svetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna, protivnika, Ivandera Holifilda, ugrizao za uho.

Na današnji dan 2006. godine


 

Završeno svetsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj, pobedom Italije nad selekcijom Francuske. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272