Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 10. jula Nikola Tesla

138. - Umro je Hadrijan, rimski car. (* 76.)

1099. - Umro je El Sid, španski nacionalni junak.

1461. - Stefan Tomašević postao kralj Bosne

1509. - Rođen je Žan Kalvin, švajcarski teolog francuskog porekla. (†1564.)

1553. - Džejn Grej, praunuka Henrija VII, krunisana za kraljicu Engleske, 9 dana kasnije svrgla je Elizabeta I Tjudor

1584. - Umro je Vilem I Ćutljivi, prvi nasledni namesnik Holandije.

1609. - U Minhenu je osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije (1608), što je pojačalo tenzije u Nemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata (1618-48) u centralnoj Evropi.

1774. - Nakon šestogodišnjeg rata, Rusija i Turska sklopile su Kučuk-Kajnardžijski mir kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljska prava nad Vlaškom i Moldavijom, kao i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.

1788. - Rođen je Episkop Platon Atanacković, srpski episkop i pisac. (†1867.)

1830. - Rođen je Kamil Pisaro, francuski slikar i grafičar. (†1903.)

1856. Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856 — Njujork, 7. januar 1943) je bio jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.  Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.  Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.  Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

  • Zoin Mihailo: "Nekad Ni-kola Tesla, danas e-kola Tesla."

Knjige o Tesli u našoj knjižari

NARUČITE KNJIGU.

NARUČITE KNJIGU.

1884. - Umro je Pol Morfi, američki šahista

1871. - Rođen je Marsel Prust, francuski intelektualac i pisac. (†1982.)

  • Zoin Mihailo: "I dalje tragamo za izgubljenim vremenom i tako gubimo najviše vremena."

1895. - Rođen je Karl Orf, nemački kompozitor.

1895. Pavel Osipovič Suhoj (rus. Павел Осипович Сухой, blr. Павел Восіпавіч Сухі); (Glubokoe, 10. jul 1895 — Moskva, 15. septembar 1975) je bio konstruktor aviona koji je za preko četiri decenije konstruisao više od 30 tipova aviona. Posebno poznat po seriji mlaznih lovačkih i jurišnih aviona projektovanih za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. Projektant je prvog sovjetskog mlaznog aviona i prvog supersoničnog aviona. Bio je uspešan projektant aviona, u svetskim razmerama.

1897. - U borbi za prevlast na području gornjeg Nila, francuske trupe zaposele su Fešoude (Kodok) u Sudanu, što je izazvalo ozbiljnu krizu u anglo-francuskim odnosima. Kompromisnim rešenjem 1899. godine, Francuska je dobila zapadni Sudan, a dolina Nila ostala je pod britanskom kontrolom.

1920. - Rođen je Vladan Nedić, srpski književni istoričar

1926. - Rođen je Pavle Vuisić, srpski glumac. (†1988.). Filmsku karijeru otpočinje 1955. epizodnom ulogom u filmu „Šolaja“ Voje Nanovića. Ubrzo nakon te uloge dobija glavnu ulogu u Nanovićevom filmu „Tri koraka u prazno“ (1958). Za tu ulogu dobija Zlatnu arenu na festivalu u Puli.

Svojevrsna antologija glume, boemije i jedne velike ljubavi. KUPITE KJIGU.

1939. - Rođen je Vladimir Jorga, univerzitetski profesor, majstor karatea.

1940. - Francuska Narodna skupština poverila je vlast maršalu Anriju Petenu, koji je tokom Drugog sveskog rata predvodio kolaboracionističku vladu sa sedištem u Višiju.

1940. - Napadom najmanje 70 nemačkih bombardera na ciljeve u južnom Velsu, u Drugom svetskom ratu počela je Bitka za Britaniju. Pobeda britanskog vazduhoplovstva u septembru prisilila je Nemce da definitivno odustanu od invazije na Veliku Britaniju.

1942. Mirjana „Mira“ Marković (Požarevac, 10. jul 1942) je bivša srpska političarka i supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Bila je lider političke partije Jugoslovenska levica. U Srbiji je optužena za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito ustupanje vladinih stanova.

1943. - Anglo-američke trupe u Drugom svetskom ratu iskrcale su se na Siciliju.

1953. - Sovjetski lider Nikita Hruščov smenio je ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju, bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i streljan.

1962. - Iz Kejp Kaneverala lansiran je prvi američki telekomunikacioni satelit „Telstar“, koji je omogućio prenos TV programa preko Atlantskog okeana.

1973. - Bahamska ostrva su stekla nezavisnost u okviru Britanskog Komonvelta, posle 190 godina britanske kolonijalne vladavine.

1973. - Rođen je Nelson de Hezus Silva, poznatiji kao Dida, brazilski fudbalski golman

1976. - Zbog pucanja ventila u hemijskoj fabrici „Ikmeza“ u blizini Milana, oblak hemijskih materija, među kojima i dioksina, teško je zagadio četiri opštine. Seveza, Meda, Dezio i Čezena. To je bila prva ekološka nesreća te vrste u Evropi.

1992. - Američki sud osudio je bivšeg panamskog diktatora Manuela Norijegu na 40 godina zatvora jer je dozvolio krijumčarenje droge u Panami.

1992. - Završile se demonstracije u Beogradu 1992. - Studentski protest.

1994. - Leonid Kučma pobedio je na predsedničkim izborima u Ukrajini.

1995. - Vojne vlasti oslobodile su iz šestogodišnjeg kućnog pritvora vođu burmanske opozicije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Chi.

1999. - Šest afričkih vlada potpisalo je sporazum o prekidu vatre, čime je okončan građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo. Sporazum je potpisan bez učešća pobunjeničkih grupa involviranih u sukobe.

2000. - U gomili smeća koja se srušila na sirotinjsko naselje, nazvano Obećana zemlja, u Manili (Filipini) stradalo je više od 200 ljudi.

2001. - Crtež Leonarda da Vinčija prodat je u aukcijskoj kući Kristi's za rekornih 8,1 miliona funti (11,4 miliona dolara).

LINK

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272