Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 10. septembra Ima Sumak, Gernika

685. - Umro je Konstantin IV, vizantijski car (*oko 650)

954. - Umro je Luj IV Prekomorski, francuski kralj (*920)

1526. - Turski sultan Sulejman Veličanstveni je, posle pobede nad Mađarima na Mohačkom polju, zauzeo Budim, koji je postao sedište Budimskog pašaluka, provincije Otomanskog carstva u narednih 150 godina.

  • Zoin Mihailo: "Sulejman je imao mnogo žena i dokazao da je mu[karcu, makar bio i vladar, dovoljna samo jedna prava žena."

1721. - Švedska i Rusija su mirom u Nistadu u Finskoj okončale Veliki severni rat, započet 1700, u kojem je ruski car Petar Veliki potukao Šveđane i dobio izlaz na Baltičko more. Rusiji je pripala teritorija od Finskog do Riškog zaliva i gradovi Riga, Revel i Narva.

1839. - Rođen je Čarls Sanders Pirs, američki filozof i logičar.

  • Rekao je: "Nemoguće je ne zavideti čoveku koji je u stanju na napusti razum, iako svi znamo kako se to završava."

1855. - Rođen je Robert Koldevej, nemački arheolog.

1890. - Rođen je Franc Verfel, austrijski pisac.

  • Rekao je: "Religija je večiti dijalog između čovečanstva i Boga. Umetnost je njegov monolog."

1892. - Rođen je Artur Kompton, američki fizičar. (†1962).

1898. - Umrla je Elizabeta, austrougarska carica, žena Franca Jozefa.

1906. - Izašao je prvi broj humorističko-satiričnog lista „Šabačka čivija“. List je izlazio do 1909.

  • Zoin Mihailo: "Čivija je drveni klin. Ali i neko ko se ne boji nikoga. Samo sebe."

1927. - Rođena je Ima Sumak, peruanska pevačica.

  • Zoin Mihailo: "Pevačica Ima Sumak je poreklom dvadesettreće koleno imperatora carstva Inka Atahualpe, koga su Španci pogubili 1533. Neprevaziđena u opsegu pevanja od 4 oktave."

1939. - Kanada je objavila rat Nemačkoj, čime je sukob u Evropi prerastao u svetski rat. Kanadske jedinice su se u Drugom svetskom ratu borile u sastavu britanske armije.

1942. - Britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu napalo Diseldorf sa 476 aviona, koji su izbacili 100.000 bombi na taj nemački grad.

1943. - Posle kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu, Nemci su okupirali Rim i stavili pod protektorat Vatikan.

1945. - Vidkun Kvisling šef marionetske norveške vlade (1942-45) proglašen je krivim za izdaju i osuđen na smrt zbog saradnje sa nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

1959. - Rođen je Branko Vidaković, srpski glumac.

  • Zoin Mihailo: "Akademija. Moja škola na kojoj sam proveo uzbudljive i kreativne dane i godine. Pink Akademija za ubijanje kreativnosti."

1967. - Građani Gibraltara odbacili su na referendumu pripajanje Gibraltara Španiji i opredelili se da ostanu pod britanskom upravom.

1976. - U sudaru putničkih aviona „Trajdent“ britanske kompanije „Britiš ervejz“ i „DC-9“ jugoslovenske kompanije JAT severno od Zagreba, poginulo je svih 176 ljudi u oba aviona.

1981. - Slika „Gernika“ Pabla Pikasa vraćena je u Španiju. Naslikana 1937, posle nacističkog bombardovanja baskijskog mesta Gernika u Španskom građanskom ratu, „Gernika“ je od 1939. bila u Njujorku. Prema Pikasovom zavetu, slika nije mogla biti vraćena dok se u Španiji ponovo ne uspostavi demokratska država.

1989. - Mađarska je otvorila granicu prema Zapadu i dopustila odlazak oko 7.000 izbeglica iz Istočne Nemačke u Zapadnu Nemačku. Taj masovni egzodus doveo je do pada Berlinskog zida.

1994. - Papa Jovan Pavle II stigao je u Hrvatsku, u prvu posetu poglavara rimokatoličke crkve regionu bivše Jugoslavije. Papa se založio za mir na Balkanu.

1994. - Počeo šahovski turnir u Tilburgu, Holandija.

1995. - Tokom vazdušne operacije protiv bosanskih Srba, NATO je, sa američkog broda „Normandija“ u Jadranskom moru, krstarećim raketama „tomahavk“ počeo da gađa protivvazdušne položaje u okolini Banja Luke.

2000. - U sukobima pristalica različitih političkih opcija tokom lokalnih izbora u Makedoniji ranjeno je nekoliko desetina ljudi. Napetost između etničkih Albanaca i Makedonaca eskalirala je u proleće 2001. u sukobe koji su zemlju doveli na ivicu građanskog rata.

2001. - Savet bezbednosti UN ukinuo je embargo na prodaju oružja SR Jugoslaviji. Embargo je uveden 31. marta 1998. zbog, kako je obrazloženo, nasilja koji režim Slobodana Miloševića sprovodi na Kosovu.

2002. - Švajcarska je, posle referenduma, postala članica Ujedinjenih nacija.

2003. - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić doputovao je u Beograd.To je prva poseta jednog hrvatskog predsednika SCG od početka rata u bivšoj Jugoslaviji 1991. godine.

2006. - U Crnoj Gori su održani parlamentarni izbori, prvi odproglašenja nezavisnosti. Ubedljivu pobedu odnela je koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića.

2018. Iz štampe je izašla naša knjiga broj 504, "R - analiza podataka"

Više o knjizi.

IZVORI: LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272