Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Raspberry Pi Robotic Projects

Raspberry Pi Robotic Projects

Na današnji dan (11. april 1984.) – Obavljena prva popravka satelita u svemiru

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 927

1984: Astronauti vraćaju neispravni Solar Max satelit, popravljaju ga i vraćaju nazad u orbitu. Ovo je prvi put da je satelit bio popravljan u svemiru.

Solar Maximum misija je startovana 14. februara 1980. godine ali je imala problema sa sistemom za kontrolu položaja i elektronikom na instrumentu za posmatranje.

Svemirski brod Izazivač (Challenger) je lansiran iz Kejp Karnevala 6. Aprila. Pet dana kasnije, astronauti Džordž Nelson i Džejms van Hoften koristili su robotičku ruku na daljinsko upravljanje kako bi vratili neispravni satelit iz orbite i smestili ga na krmu Izazivača.

Zatim su zamenili sistem za kontrolu položaja i glavnu elektronsku kutiju neispravnog satelita, a onda ga vratili nazad u orbitu. On je služio sledećih 5 godina, pre nego što je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu i srušio se u plamenu 2. decembra 1989.

Let Izazivača dug sedam dana, takođe je služio da se naučni satelit veličine autobusa prenese u orbitu, kako bi izvršio 57 različitih eksperimenata i testirao efekte dugoročne izloženosti radijaciji i mikrometeoroidima. Na primer jedan od njih je bio studentski eksperiment i ispitivao je da li pčele mogu ga proizvedu saće u bestežinskim uslovima. Odgovor je da mogu.

Izazivač je obavio još četiri uspešne misije 1984. i 1985. pre svog 10. i poslednjeg leta 18. januara 1986. godine kada je eksplodirao 73 sekunde posle lansiranja. Svih sedam članova posade je poginulo.

Izvor: Wired.com

Pripremio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272