Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 11. oktobra Mehmed Paša Sokolović i Edit Pjaf

1347. - Umro je Ludvig IV Bavarski, nemački kralj i car Svetog rimskog carstva (*1282.)

1521. - Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu „Branitelja vere“ pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1531. - Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Cvingli, jedan od najvećih teologa reformacije.

1579. - Umro je Mehmed-paša Sokolović, turski državnik.

1698.- Sporazum u Den Hagu između Engleske i Francuske.

1806. - Rođen je Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, srpski knez od 1842. do 1858. Tokom njegove vladavine pokrenute su ozbiljne reforme u Srbiji i modernizacija zemlje. Na presto su ga doveli ustavobranitelji posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića.

1806. - Rođen je Aleksandar Karađorđević, srpski knez od 1842. do 1858. (†1885.)

1851. - Rođen je Josif Marinković, srpski kompozitor i horovođa.

1865. - Rođen je Jovan Cvijić, srpski geograf, predsednik Srpske kraljevske akademije.

1882. - Ilkin atentat: Jelena-Ilka Marković pokušala, u činu lične osvete, da ubije srpskog kralja Milana Obrenovića u beogradskoj Sabornoj crkvi.

1899. - Počeo je Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnoafrička Republika), britanski dominion.

1914. - Rođen je Ruben Fajn, doktor psihologije i veliki šahista

1939. - Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn, obavestili su predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1954. - Rođen je Vojislav Šešelj, srpski političar.

1962. - Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1963. - Umrla je Edit Pjaf, francuska pevačica.

1963. - Umro je Žan Kokto, francuski pisac, slikar i režiser.

1976. - U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena „četvoročlana banda“ - udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1977. - Umro je Ibrahim al Hamdi, predsednik Severnog Jemena.

1980. - Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu „Saljut 6“ oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985. - Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda „Akile Lauro“ i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988. - Govor pape Jovana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli, počeo da uzvikuje „antihrist“, razvivši transparent na kojem je pisalo „Jovan Pavle II - antihrist“.

1993. - U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač „Satanskih stihova“ Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

1998. - Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23. septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

2000. - Umro je Donald Đuar, predsednik škotskog parlamenta.

2002. - Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

IZVORI: LINK,

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272