Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 11. septembra Dejvid Herbert Lorens, patrijarh Pavle, Rade Marković

1524. - Rođen je Pjer de Ronsar, francuski pisac.

1697. - U ratu između Austrije i Turske, jedna od najvećih pobeda Austrije bila je bitka kod Sente 11. septembra 1697. godine („Kod Sente je spasen Beč“).

1709. - Anglo-holandsko-austrijske trupe pod komandom vojvode od Marlboroa i princa Eugena Savojskog ostvarile Pirovu pobedu protiv Francuza u bici kod Malplaka, velikoj bici u Ratu za špansko nasleđe i najkrvavijoj bici 18. veka.

1773. - Umro je Šćepan Mali, lažni ruski car Petar III.

1822. - Umro je Alojzi Fortunat Žulkovski, poljski glumac. (*1777.)

1855. - Posle 11 meseci opsade, britanske, francuske i turske trupe zauzele Sevastopolj, najznačajniju rusku bazu u Crnom moru. Time okončana najveća operacija u Krimskom ratu.

1870. - Kralj Sardinije Viktor Emanuel napao Papsku državu u Rimu, a 1871. preselio svoju prestonicu u Rim i uselio se u palatu Kvirinal. Papa se povukao u Vatikan i od tada njegov suverenitet ograničen samo na vatikanske palate.

1880. - Rođen je Dobrica Milutinović, srpski glumac, prvak Drame nacionalnog teatra.

1883. - Rođen je Grigorij Jevsejevič Zinovjev, ruski revolucionar. (†1936.)

1885. - Rođen je Dejvid Herbert Lorens, engleski pisac.

1893. - Rođen je Miodrag Borisavljević, srpski pisac.

1914. - Rođen je patrijarh Pavle, poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Mirko Đorđević: Kišoban patrijarha Pavla

Sahrana patrijarha Pavla podignuta je na nivo državne sahrane – i ne zna se ko je tu više bio zbunjen. Išlo je to na trenutke na državnoj strani do neukusa koji ovaj, lično skroman, čovek nije zaslužio. A još će dosta vremena proći dok se svi ne budu sabrali od „šamara“ koji im je pokojnik zadao. Svima nama. DETALJNIJE

1917. - Rođen je Ferdinand Markos, filipinski državnik. (†1989.)

1922. - Liga naroda, uprkos protestima Arapa, potvrdila britanski mandat nad Palestinom.

1929. - Rođen je moj otac Jovan. U martu 2010. je objavio prvi članak na svom blogu: Razmišljanja jednog Čačanina.

1944. - Rođen je Milovan Vitezović, srpski književnik.

1945. - Rođen je Franc Bekenbauer, nemački fudbaler i trener

1950. - U Dubrovniku (FNRJ) je zatvorena 9. šahovska Olimpijada. Zlatnu medalju osvojila je ekipa domaćina — Jugoslavija, srebro je osvojila Argentina, dok je bronzano odličje pripalo reprezentativcima Zapadne Nemačke. Inače, to je bilo prvo sportsko takmičenje na kojem se pojavila reprezentacija Zapadne Nemačke.

1962. - Britanska grupa „Bitls“ snimila prvi singl „Lov mi do“.

1971. - Umro je Nikita Sergejevič Hruščov, ruski državnik.

1973. - Umro je Salvador Aljende, predsednik Čilea.

1974. - U Gilfordu osnovan britanski sastav Strenglersi.

1978. - Rođen je Dejan Stanković, srpski fudbaler. 

Mirko Vrbica: Ja, Dejan

Luksuzno opremljena monografija bivšeg kapitena reprezentacije Srbije Dejana Stankovića predstavlja hronologiju jedne izuzetno bogate i uspešne karijere. DETALJNIJE


1978. - Umro je Roni Peterson, švedski automobilista. (*1944.)

1979. - Umro je Agostino Neto, angolski državnik i pesnik.

1986. - Rođen je Uroš Tripković, srpski košarkaš.

1995. - Na hiljade ljudi demonstriralo ulicama Pariza u znak protesta zbog obnavljanja francuskih nuklearnih proba u južnom Pacifiku.

1997. - Škoti na referendumu prihvatili plan britanske laburističke vlade za uspostavljanje parlamenta Škotske, prvi put posle gotovo 300 godina.

1999. - Umro je Vojvoda Momčilo Đujić, srpski četnički vojvoda.

2000. - Ruski i američki kosmonauti Jurij Malenčenko i Edvard Lu uspešno okončali šestočasovan izlazak u otvoren kosmos na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

2001. - U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginulo oko 3.000 ljudi. Dva tornja STC, visine 410 metara, u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn potpuno srušena, a zgrada Pentagona znatno oštećena. Optuživši Osamu bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

2010. - Umro je Rade Marković, srpski glumac. Radoje Rade Marković (Beograd, Kraljevina SHS, 14. oktobar 1921 — Zabok, Hrvatska, 10. septembar 2010) je bio srpski pozorišni i filmski glumac. Sumirano, Rade Marković je jedan od najvećih i najpostojanijih imena srpskom glumišta u periodu od Drugog svetskog rata pa do novog milenijuma. Na filmu je odigrao 81 ulogu; u televizijskim dramama, serijama i drugim emisijama 62 uloge; učestvovao je u 186 radio drama, a na pozorišnim scenama ostvario je ukupno 96 uloga. Kao profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu izveo je četiri klase sa ukupno 39 studenata (Dušan Jakišić, Dragan Vujić Vujke, Radmila Tomović, Milan Čučilović i drugi). Tokom pet decenija glumačkog prisustva, pre svega na pozorišnoj sceni, Marković je stekao nepodeljena priznanja kritike, publike i kolega zbog najmanje dva razloga: duboke odanosti, može se reći pune posvećenosti pozivu, što je najčešće donosilo vrhunska ostvarenja, kao i neposustalog traganja za novim, savremenim i modernim glumačkim izazovom, kojim je nastojao da pomeri standarde u glumi u čemu je bio jedan od tvoraca avangardnih pozorišnih puteva u našoj sredini. Nagrađen je svim najznačajnijim stručnim i društvenim nagradama i priznanjima: Sterijina nagrada, tri Arene, Gavelina nagrada, Oktobarska nagrade grada Beograda, ,,Dobričin prsten” za 1998. godinu (najznačajnija nagrada za glumu u Srbiji), 2005. dobitnik Statuete Joakim Vujić koju dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca, kao i mnoge druge. Kao dobitniku nagrade ,, Dobričin prsten”, Savez dramskih umetnika Srbije izdao je monografiju ili zbornik radova posvećen njegovom ukupnom stvaralaštvu. Priređivač zbornika je teatrolog Zoran T. Jovanović.

IZVORI: LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272