Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Geofilozofija mediterana

Geofilozofija mediterana

Istorija Srba Vladimira Ćorovića

Istorija Srba Vladimira Ćorovića

Na današnji dan 11. septembra Dejvid Herbert Lorens, patrijarh Pavle, Rade Marković

Pregleda (30 dana / ukupno): 22 / 4204

1524. - Rođen je Pjer de Ronsar, francuski pisac.

1697. - U ratu između Austrije i Turske, jedna od najvećih pobeda Austrije bila je bitka kod Sente 11. septembra 1697. godine („Kod Sente je spasen Beč“).

1709. - Anglo-holandsko-austrijske trupe pod komandom vojvode od Marlboroa i princa Eugena Savojskog ostvarile Pirovu pobedu protiv Francuza u bici kod Malplaka, velikoj bici u Ratu za špansko nasleđe i najkrvavijoj bici 18. veka.

1773. - Umro je Šćepan Mali, lažni ruski car Petar III.

1822. - Umro je Alojzi Fortunat Žulkovski, poljski glumac. (*1777.)

1855. - Posle 11 meseci opsade, britanske, francuske i turske trupe zauzele Sevastopolj, najznačajniju rusku bazu u Crnom moru. Time okončana najveća operacija u Krimskom ratu.

1870. - Kralj Sardinije Viktor Emanuel napao Papsku državu u Rimu, a 1871. preselio svoju prestonicu u Rim i uselio se u palatu Kvirinal. Papa se povukao u Vatikan i od tada njegov suverenitet ograničen samo na vatikanske palate.

1880. - Rođen je Dobrica Milutinović, srpski glumac, prvak Drame nacionalnog teatra.

1883. - Rođen je Grigorij Jevsejevič Zinovjev, ruski revolucionar. (†1936.)

1885. - Rođen je Dejvid Herbert Lorens, engleski pisac.

1893. - Rođen je Miodrag Borisavljević, srpski pisac.

1914. - Rođen je patrijarh Pavle, poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Mirko Đorđević: Kišoban patrijarha Pavla

Sahrana patrijarha Pavla podignuta je na nivo državne sahrane – i ne zna se ko je tu više bio zbunjen. Išlo je to na trenutke na državnoj strani do neukusa koji ovaj, lično skroman, čovek nije zaslužio. A još će dosta vremena proći dok se svi ne budu sabrali od „šamara“ koji im je pokojnik zadao. Svima nama. DETALJNIJE

1917. - Rođen je Ferdinand Markos, filipinski državnik. (†1989.)

1922. - Liga naroda, uprkos protestima Arapa, potvrdila britanski mandat nad Palestinom.

1929. - Rođen je moj otac Jovan. U martu 2010. je objavio prvi članak na svom blogu: Razmišljanja jednog Čačanina.

1944. - Rođen je Milovan Vitezović, srpski književnik.

1945. - Rođen je Franc Bekenbauer, nemački fudbaler i trener

1950. - U Dubrovniku (FNRJ) je zatvorena 9. šahovska Olimpijada. Zlatnu medalju osvojila je ekipa domaćina — Jugoslavija, srebro je osvojila Argentina, dok je bronzano odličje pripalo reprezentativcima Zapadne Nemačke. Inače, to je bilo prvo sportsko takmičenje na kojem se pojavila reprezentacija Zapadne Nemačke.

1962. - Britanska grupa „Bitls“ snimila prvi singl „Lov mi do“.

1971. - Umro je Nikita Sergejevič Hruščov, ruski državnik.

1973. - Umro je Salvador Aljende, predsednik Čilea.

1974. - U Gilfordu osnovan britanski sastav Strenglersi.

1978. - Rođen je Dejan Stanković, srpski fudbaler. 

Mirko Vrbica: Ja, Dejan

Luksuzno opremljena monografija bivšeg kapitena reprezentacije Srbije Dejana Stankovića predstavlja hronologiju jedne izuzetno bogate i uspešne karijere. DETALJNIJE


1978. - Umro je Roni Peterson, švedski automobilista. (*1944.)

1979. - Umro je Agostino Neto, angolski državnik i pesnik.

1986. - Rođen je Uroš Tripković, srpski košarkaš.

1995. - Na hiljade ljudi demonstriralo ulicama Pariza u znak protesta zbog obnavljanja francuskih nuklearnih proba u južnom Pacifiku.

1997. - Škoti na referendumu prihvatili plan britanske laburističke vlade za uspostavljanje parlamenta Škotske, prvi put posle gotovo 300 godina.

1999. - Umro je Vojvoda Momčilo Đujić, srpski četnički vojvoda.

2000. - Ruski i američki kosmonauti Jurij Malenčenko i Edvard Lu uspešno okončali šestočasovan izlazak u otvoren kosmos na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

2001. - U samoubilačkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginulo oko 3.000 ljudi. Dva tornja STC, visine 410 metara, u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn potpuno srušena, a zgrada Pentagona znatno oštećena. Optuživši Osamu bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

2010. - Umro je Rade Marković, srpski glumac. Radoje Rade Marković (Beograd, Kraljevina SHS, 14. oktobar 1921 — Zabok, Hrvatska, 10. septembar 2010) je bio srpski pozorišni i filmski glumac. Sumirano, Rade Marković je jedan od najvećih i najpostojanijih imena srpskom glumišta u periodu od Drugog svetskog rata pa do novog milenijuma. Na filmu je odigrao 81 ulogu; u televizijskim dramama, serijama i drugim emisijama 62 uloge; učestvovao je u 186 radio drama, a na pozorišnim scenama ostvario je ukupno 96 uloga. Kao profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu izveo je četiri klase sa ukupno 39 studenata (Dušan Jakišić, Dragan Vujić Vujke, Radmila Tomović, Milan Čučilović i drugi). Tokom pet decenija glumačkog prisustva, pre svega na pozorišnoj sceni, Marković je stekao nepodeljena priznanja kritike, publike i kolega zbog najmanje dva razloga: duboke odanosti, može se reći pune posvećenosti pozivu, što je najčešće donosilo vrhunska ostvarenja, kao i neposustalog traganja za novim, savremenim i modernim glumačkim izazovom, kojim je nastojao da pomeri standarde u glumi u čemu je bio jedan od tvoraca avangardnih pozorišnih puteva u našoj sredini. Nagrađen je svim najznačajnijim stručnim i društvenim nagradama i priznanjima: Sterijina nagrada, tri Arene, Gavelina nagrada, Oktobarska nagrade grada Beograda, ,,Dobričin prsten” za 1998. godinu (najznačajnija nagrada za glumu u Srbiji), 2005. dobitnik Statuete Joakim Vujić koju dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca, kao i mnoge druge. Kao dobitniku nagrade ,, Dobričin prsten”, Savez dramskih umetnika Srbije izdao je monografiju ili zbornik radova posvećen njegovom ukupnom stvaralaštvu. Priređivač zbornika je teatrolog Zoran T. Jovanović.

IZVORI: LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272