Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Osnove veštačke inteligencije i mašinskog učenja

Osnove veštačke inteligencije i mašinskog učenja

Popust cena: 1840 rsd

Python mašinsko učenje, prevod trećeg izdanja

Python mašinsko učenje, prevod trećeg izdanja

Popust cena: 2640 rsd

Na današnji dan, 16. februara Radoje Domanović i Isidora Sekulić

Na današnji dan, 16. februara 2016. godine, Apple je odbio sudski nalog za kreiranje "backdoor" pristupa u iPhone koji je koristio napadač iz San Bernardina, Syed Farook. U danima koji su usledili, generalni direktor Apple-a Tim Cook izjavio je da kompanija "nema toleranciju niti simpatije prema teroristima", ali da je "na kocki sigurnost podataka stotina miliona zakonitih ljudi i uspostavljanje opasnog presedana koji preti građanskim slobodama svih nas". FBI je na kraju uspeo da otključa telefon bez pomoći kompanije Apple. 

-------

1871. - Rođen je srpski pisac Radoje Domanović, najveći srpski satiričar, Od 1905. do smrti 1908. bio je šef korektora Državne štamparije u Beogradu. Uređivao je satirični list "Stradija". Dela: "Stradija", "Vođa", "Danga", "Mrtvo more", "Kraljević Marko po drugi put među Srbima".

1877. - Rođena je srpska književnica Isidora Sekulić, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kritičari je smatraju klasikom srpske književnosti. Završila je Viši pedagogijum u Budimpešti i doktorirala u Nemačkoj. Bila je nastavnica i upravnica devojačke škole u Pančevu, zatim profesor gimnazije u Beogradu. Bila je poynavalac mnogih jezika i izvrstan prevodilac, a naročito je mnogo prevodila sa engleskog. Dela: putopis "Pisma iz Norveške", roman "Đakon Bogorodičine crkve", pripovetke "Hronika palanačkog groblja", "Saputnici", "Gospa Nola", eseji "Analitički trenuci i teme", "Zapisi o mome narodu", "Mir i nemir", "Njegošu - knjiga duboke odanosti", "Govor i jezik - kulturna smotra naroda".

1926. - Rodjen je Džon Šlezindžer ili Šlezinger (John Schlesinger), američki filmski režiser.

1933. - U strahu od sve češćih nemačkih pretnji, Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija reorganizovale su odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savet sastavljen od ministara inostranih poslova. Nemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vreme životario, ali je sa slomom Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, posle napada nacističke Nemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

1937. - Potenstiran je najlon, orig. nylon, novi veštački materijal koji je brzo ušao u široku upotrebu.

1940. - Britanski razarači napali su "Altmark", nemački ratni brod, u jednom norveškom fjordu i oslobodili oko 300 zarobljenih engleskih moranara. Nemci su objavili da su Englezi povredili norvešku neutralnost i izvršili agresivan napad na Norvešku.

1945. - Prvi put je fotografisan Uranov mesec Miranda.

1946. - Testiran je prvi helikopter u komercijalne svrhe.

1959. - Fidel Kastro proglasio je sebe premijerom Kube. Kastro je rođen 1927. godine, a već sa dvadeset godina učestvovao je u pokušaju obaranja diktature Truhilja u Dominikanskoj Republici. Kada se Batista 1952. godine proglasio za kubanskog diktatora, Kastro je digao ustanak u provinciji Orijente, ali je uhapšen i osuđen na 15 godina robije. Već 1955. je pomilovan i sa grupom od 80 demokratskih pristalica osniva Pokret za borbu za politička i socijalna prava kubanskog naroda. Pokret se omasovio u celoj Kubi i vodio borbu portiv Batiste do njegovog beksta iz Kube 1. januara 1959. godine, kada je Kastro preuzeo vlast na celoj teritoriji. Kastro je i danas na vlasti u Kubi, prvoj komunističkoj zemlji u zapadnoj hemisferi.

1961. - Kina je upotrebila svoj prvi nuklearni reaktor.

1994. - Ruske trupe se pridružuju snagama Ujedinjenih nacija u ratom zahvaćenim oblastima bivše Jugoslavije.

 

IZVOR.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272