Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Visual Basic 2005 – rad sa objektima

Visual Basic 2005 – rad sa objektima

ASP.NET Core 1.0 High Performance

ASP.NET Core 1.0 High Performance

Na današnji dan (16. jun 1884.) – tehnologija sa puno uspona i padova

Pregleda (30 dana / ukupno): 15 / 1533

16. juna 1884. godine otvoren je prvi veliki tobogan na Koni Ajlendu u Njujorku. Postigao je veliki komercijalni uspeh pa su tobogani počeli da se grade širom sveta.

LaMarcus tobogan Adne Thompson na Koni Ajlendu koji je prevozio putnike, po šinama dužine 600 stopa (182.88 metara), brzinom od 6 milja na sat (2.6 metra u sekundi) teško da bi se mogao porediti sa današnjim toboganima.

Tehnologija tobogana se brzo razvijala. Samo godinu dana posle otvaranja prvog tobogana na Koni Ajlendu, originalne šine su zamenjene šinama sa ovalnim kursom koje su putnike „prikivale” za sedišta tokom cele vožnje.

Ideja tobogana potiče iz Rusije. Prve tobogandžije su bili Ruski klizači. U 17 veku u Sant Petesburgu oni su klizali po specijalno napravljenom brdu od leda.

Svetski poznat tobogan „Matterhorn bobsleds” u Diznilendu, koji je otvoren 1959. godine, 75 godina posle prvog tobogana, je prvi tobogan na kome su upotrebljene cevaste čelične šine. Ova inovacija je dozvoljavala dizajnerima tobogana da naprave putanje u obliku petlje i spirale.

Tobogan „Scenic Railway” u Melburnu u Australijskom luna parku, je najstariji tobogan na svetu. Izrađen je 1912. godine.

Ceo tekst

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272