Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 16. juna

1216. - Umro je Inoćentije III, rimski papa.

1313. - Rođen je Đovani Bokačo, italijanski pisac. (†1375).

Dekameron

Život se voli, uživa i proživljava u svoj svojoj raznolikosti, odnosno u dobru i u zlu, u vrlini i u poroku, u ozbiljnim i smešnim aspektima. LINK

Mali traktat u pohvalu Danteu

Bokačo je taj koji nam daje naša čitanja Dantea, Bokačo je taj koji je Dantea prvi izveo na trg. LINK

 

1671. - U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan Stenjka Timofejevič Razin. U ruskim narodnim pričama i pesmama postao simbol prkosa i pobune.

1826. - Pošto je ugušio pobunu janičara, turski sultan Mehmed II ukinuo vojni red i uveo nizam, redovnu vojsku. Janičare 1330. od otete i poturčene dece hrišćanskih podanika počeo da regrutuje sultan Orhan.

1852. - U Novom Sadu štampan prvi broj lista „Serbski dnevnik“, s književnim dodatkom „Sedmica“. List izlazio 12 godina i bio jedan od retkih slovenskih listova u austrijskoj carevini u to doba.

1858. - Rođen je švedski kralj Gustav V. (†1950).

1859. - Rođen je Pavle Paja Jovanović (Vršac, 16. jun 1859 — Beč, 30. novembar 1957) je bio jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba.  Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu a naročito delima sa temama iz narodnog života i onim sa istorijskom tematikom snažno je i široko uticao na likovno obrazovanje, kulturu ali i na rodoljublje naroda.

1876. - U Cetinju, posle pregovora vođenih od oktobra 1875. do februara 1876, potpisan ugovor o savezu Srbije i Crne Gore protiv Otomanskog carstva. Odlukom  Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije 25. decembra 1993. taj datum određen za Dan Vojske Jugoslavije.

1890. - Rođen je Sten Lorel, engleski filmski glumac.

1902. - Rođena je Barbara Maklintok, američki genetičar. Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1983. (†1992).

1920. - U Londonu održana prva sednica Društva naroda.

1930. - Umro je Ljubomir Stojanović, srpski političar i filolog, sekretar Srpske kraljevske akademije.

1931. Rođen je Pavle Minčić (Beograd, 16. jun 1931 — Beograd, 25. januar 2015) je bio srpski glumac i režiser.Nastupao je na raznim pozorišnim scenama u Beogradu, širom Jugoslavije i u inostranstvu: Rusija, Bugarska, Francuska, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Holandija i dr. Na sceni se bavio glumom, adaptiranjem tekstova, režijom i pisanjem muzike. Često je svirao pijano. Paralelno je igrao na mnogim jugoslovenskim televizijama (dramama, serijama i samostalnim šou programima), filmu i radiju.

 1941. - Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt naredio zatvaranje svih konzulata Nemačke u SAD do 10. jula.

1944. - U Drugom svetskom ratu na Visu sklopljen sporazum Tito-Šubašić o odnosima Narodnoodlobodilačkog pokreta i Vlade Jugoslavije u emigraciji.

1958. - Obešen Imre Nađ, premijer Mađarske u vreme antikomunističke pobune 1956, koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ tada uhapšen i na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje. Na isti dan 1989. pola miliona Mađara u Budimpešti prisustvovalo njegovoj ponovnoj sahrani uz državne počasti.

Spomenik Imreu Nađu u Budimpešti

1960. - Predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer morao da odloži posetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

1961. - Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio azil u Francuskoj za vreme gostovanja u Parizu sa ansamblom baleta "Kirov". Karijeru nastavio u vodećim evropskim i američkim trupama i bio zvezda britanskog Kraljevskog baleta.

Beatriče Mazini: Svet baleta

Najčuveniji baleti i izvođači. Poslovi iza kulisa. Velike škole i male tajne. LINK

Beatriče Mazini: Baletskim korakom

Zoja ima deset godina i još od malih nogu ide u baletsku školu Teatra Akademija, najvažniju u gradu, jednu od najčuvenijih u svetu. LINK

 

1963. - Sovjetski Savez lansirao vasionski brod „Vastok 6“ s prvom kosmonautkinjom Valentinom Terješkovom.

1971. - Rođen je Tupak Šakur, američki glumac, reper i pesnik. (†1996).

1972. - U Hanoveru uhapšena Ulrike Majnhof, članica terorističke grupe Bader-Majnhof.

1976. - U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili rasni neredi u kojima je, tokom nekoliko meseci, poginulo najmanje 600 crnaca i tri belca.

1977. - Umro je Leonid Brežnjev, lider Komunističke partije SSSR-a, zamenio Nikolaja Podgornog na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1977. - Verner fon Braun, nemački inženjer (* 1912.)

1983. - Za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a izabran Jurij Andropov.

1992. - Predsednici SAD i Rusije Džordž Buš i Boris Jeljcin u Vašingtonu postigli dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa za dve trećine do 2003.

1994. - Švajcarska odbila da izda vizu za ulazak u zemlju predsedniku Jugoslavije Zoranu Liliću, iako je dobio zvaničan poziv za učešće na međunarodnom skupu u Kran Montani. Odluka doneta na osnovu preporuke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u okviru mera o ekonomskoj blokadi Jugoslavije.

1996. - Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio da je na prostoru SFRJ za vreme ratnih sukoba, od 1991. do 1995, nestalo oko 20.000 ljudi, od kojih oko 12.000 u Bosni i Hercegovini.

1998. - Talibanska religiozna vojska u Avganistanu naredila zatvaranje više od 100 privatnih škola u kojima su se obrazovale devojčice.

1999. - Amnesti internešenel optužio SAD za kršenje ljudskih prava jer su nastavile da izvršavaju smrtnu kaznu, posebno zbog njene primene i nad osobama koje su počinile zločin pre 18. godine.

1999. - Novi predsednik Južnoafričke Republike Tabo Mbeki položio zakletvu. On na toj dužnosti zamenio Nelsona Mendelu, poznatog borca za prava crnaca, koji je skoro tri decenije proveo u zatvoru.

Džon Majkl Kuci: Gvozdeno doba

Pisano u periodu rasnih nemira i vanrednog stanja u Južnoafričkoj Republici, jedino je Kucijevo delo koje neposredno govori o istorijskim događajima. LINK

Džon Majkl Kuci: Letnje doba

Letnje doba je treći tom Kucijeve autobiografske fikcije, započete Dečaštvom i nastavljene u Mladosti. LINK

 

2001. - Pobedom koalicije leve orijentacije na izborima za gradonačelnika Berlina utrt put bivšim komunistima da uđu u gradsku vladu, prvi put od pada Berlinskog zida 1989.

2001. - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao u Beograd, u prvu posetu šefa ruske države Jugoslaviji.

2001. - Predsednik SAD Džordž Buš mlađi i njegov ruski kolega Vladimir Putin sreli se prvi put u Sloveniji. Dogovoreni saradnju i stalne konsultacije.

2004. - Generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao Danca Sorena Jesena Petersena za svog novog specijalnog predstavnika na Kosovu, šefa UNMIK-a.

2014. - U izdanju "Kompjuter biblioteke", iz štampe je izašla knjiga broj 472:

Excle 2013 na dlanu je tu da vam pomogne kada nešto hoćete da uradite, a ne znate kako.

Više o knjizi.

IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Zoran
Lepo je podsetiti se događaja i ljudi.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272