Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Funkcionalan dizajn, principi, obrasci i praksa

Funkcionalan dizajn, principi, obrasci i praksa

Popust cena: 1600 rsd

Čista arhitektura, Praktična rešenja softverske arhitekture legendarnog Roberta C. Martina,ujka Boba

Čista arhitektura, Praktična rešenja softverske arhitekture legendarnog Roberta C. Martina,ujka Boba

Popust cena: 2200 rsd

Na današnji dan, 21. februara Gogolj i Komunistički manifest

Na današnji dan, 21. februara 1996. godine, Cox Enterprises je objavio kupovinu jedne trećine udela u Digital Domain-u, kompaniji poznatoj po računarski generisanim specijalnim efektima. Ovaj potez je bio deo šire strategije kompanije Cox Enterprises, koja je tada već imala značajno prisustvo u medijskoj industriji, uključujući kablovsku televiziju i automobilski sektor, kao što su AutoTrader i Manheim aukcije. Cox Enterprises je kontinuirano širio svoje poslovanje kroz različite industrije, uključujući medije, komunikacije i automobilsku industriju, što je uključivalo i digitalni marketing i softverska rešenja za automobilske dilere i potrošače​​.

Digital Domain, sa druge strane, osnovan je 1993. godine i postao je poznat po svom radu na vizuelnim efektima za velike filmske projekte. Godine 2006, Digital Domain je kupila grupa investitora predvođena Johnom Textorom i Michaelom Bayom, a kompanija se proširila uključivanjem u filmsku produkciju sa ulaganjima u veće filmske projekte poput "Ender's Game". Digital Domain je takođe bio pionir u kreiranju digitalnih likova, što je doprinelo njihovoj reputaciji u industriji specijalnih efekata​​.

Kupovina udela u Digital Domain-u od strane Cox Enterprises predstavljala je važan korak u integraciji specijalnih efekata u medijsku industriju, i naglašavala je sve bliži odnos između kompanija iz oblasti računarstva, softvera, zabave i medija, što je bila ključna tendencija u to vreme. Ovaj potez je dodatno potvrđivao trend saradnje i spajanja između tehnoloških i medijskih kompanija u cilju unapređenja kvaliteta i doživljaja sadržaja.

--------

1437. - U manastiru u Pertu (Škotska) ubijen je škotski kralj Džejms I. Zaveru su pripremili pripadnici visokog plemstva da bi sprečili kralja da učvrsti svoju vlast i smanji njihov uticaj na vođenje državnih poslova.

1513. - Umro je papa Julije II, zaštitnik umetnosti i umetnika. Tokom njegovog pontifikata (od 1503) Papaska država je postala centar umetnosti i kulture. Po papinoj narudžbi Mikelanđelo je oslikao Sikstinsku kapelu, Rafael Santi njegove privatne odaje, a Bramante je rekonstruisao crkvu Svetog Petra u Vatikanu.

1613. - Na ruski presto je stupio Mihail, sin moskovskog patrijarha Filareta, rodonačelnik dinastije Romanov koja je vladala Rusijom do 1917.

1677. - Umro je holandski filozof Baruh de Spinoza, jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije. Njegova misao, izneta u kapitalnom delu "Etika", izvršila je veoma značajan uticaj na evropsku filozofiju. Kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvali su gnev u teološkim krugovima, a jevrejska zajednica ga je 1656. anatemisala i isključila iz svojih redova.

1794. - Rođen je meksički general i državnik Antonio Lopes de Santa Ana, predsednik Meksika nekoliko puta između 1833. i 1855, kada je oboren u narodnom ustanku pod vođstvom liberala. Upamćen je i po osvajanju tvrđave Alamo u Teksasu 1836, kada je oko 4.000 vojnika pod njegovom komandom masakriralo oko 200 branilaca tvrđave, među kojima i legendarnog Dejvi Kroketa.

1825. - Umro je Nikolaj Vasiljevič Gogolj, ruski književnik, utemeljitelj modernog ruskog realizma. Bio je niži činovnik i predavač na Petrogradskom univerzitetu. Zbirkom "Arabeske" počinje svoje petrogradske pripovetke u kojima, na za njega tipičan način pripovedanja, ismeva ispraznost života nižeg činovnika. Na istu temu piše i veoma uspešnu komediju "Revizor" u kojem uviđa tragikomičnost života nižeg činovnika pa tako i svog života. Stvorio je likove koji su u ruskom društvu postali obrasci za lenjost, glupost, sebičnost, lakoumnost i korupciju. Približavanje slavenofilima, neverica u vlastitu darovitost, osećanje krivice i religiozno-mistično raspoloženje obeležili su njegov život.

 

1848. — Objavljen je „Komunistički manifest“ Karla Marksa i Fridriha Engelsa.

1866. - Rođen je nemački bakteriolog August fon Vaserman, koji je 1906. pronašao metodu za utvrđivanje sifilisa (Vasermanova reakcija).

1893. - Rođen je španski gitarista Andres Segovija, najveći majstor tog instrumenta u 20. veku, jedan od prvih gitarista koji je tehniku gitare prilagodio polifoničnim delima.

1911. - Japan i SAD su potpisali trgovinski ugovor kojim je ograničen priliv japanskih radnika u Ameriku.

1916. - Nemačkim napadom počela je bitka kod Verdena u Francuskoj, najduža i najkrvavija u Prvom svetskom ratu. U bici koja je okončana 18. decembra poginulo je oko milion nemačkih i francuskih vojnika.

1924. - Rodjen je Robert Mugabe, prvi premijer Zimbabvea.

1934. - Rodjena je Nina Simon (Simone), američka pevačica.

1941. - U avionskoj nesreći je poginuo kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu koju je podelio sa svojim saradnikom Džonom Maklaudom.

1943. - Britanski kralj Džordž VI dodelio je Rusima odlikovanje "Mač časti" za odbranu Staljingrada u Drugom svetskom ratu.

1947. - Američki pronalazač Edvin Herbert Lend demonstrirao je u Njujorku prvu "instant kameru", Polaroid.

1958. - Gamal Abdel Naser je izabran za prvog predsednika Ujedinjene Arapske Republike, federacije Egipta i Sirije.

1960. - Kubanski vodja, Fidel Kastro (Castro) je nacionalizovao sva preduzeća na Kubi

1965. - Tokom govora na skupu Afro-američke organizacije jedinstva, u Njujorku je ubijen američki borac za građanska prava i vođa američkih crnaca Malkolm Eks.

1972. - Ričard Nikson je doputovao u Peking, kao prvi predsednik SAD u poseti Narodnoj Republici Kini. Time je počela normalizacija američko-kineskih odnosa i otvoren je put za prijem Kine u UN i njeno stalno mesto u Savetu bezbednosti.

1974. - U Skupštini SFR Jugoslavije proglašen je novi Ustav kojim su definisane promene u odnosima federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike su faktički postale nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina "konstitutivni elementi" federacije, čime je njihova veza sa Republikom Srbijom svedena na minimum.

1983. - U etničkim nemirima posle izbora u indijskoj državi Asam poginulo je više od 800 ljudi.

1985. - Izabela (Isabel) Peron je podnela ostavku na mesto šefa vladajuće Peronističke partije u Argentini.

1991. - Umrla je engleska balerina Margot Fontejn, jedna od najvećih balerina 20. veka. Sa izvanrednim uspehom interpretirala je širom sveta glavne uloge u baletima "Žizela", "Labudovo jezero", "Začarana lepotica", "Žar ptica". Gostovala je u Beogradu 1954.

1992. - Savet bezbednosti UN doneo je rezoluciju 743 o upućivanju mirovnih snaga UN u SFR Jugoslaviju (UNPROFOR) sa mandatom od 12 meseci. Komandni punkt 14.000 "plavih šlemova" biće smešten u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

1997. - Pristalice i simpatizeri srpske koalicije "Zajedno", koji su gotovo tri meseca protestovali širom Srbije zbog poništavanja rezultata lokalnih izbora, okupili su se u Beogradu da proslave konstituisanje Skupštine grada, prve posle Drugog svetskog rata u kojoj na vlasti nisu bili komunisti. Svečani čin tog dana bio je skidanje zvezde petokrake, simbola komunizma, sa kupole Gradske skupštine. Za gradonačelnika je izabran lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

2001. - U Kandaharu, sedištu talibana, više od hiljadu ljudi prisustvovalo je javnom izvršenju smrtne kazne vešanjem nad dve žene optužene za prostituciju.

2002. - Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u zvaničnu posetu Kini. To je prva poseta jednog američkog predsednika Kini posle 30 godina. Ričard Nikson je poslednji američki predsednik koji je bio u zvaničnoj poseti Kini, koja je označila prekid neprijateljstva dve države.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272