Na današnji dan 21. oktobra

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 7 / 2694

1422. - umro je Karlo VI Ludi, francuski kralj.

1760. - rođen je Kacušika Hokusaj, japanski slikar.

1772. - rođen je Semjuel Tejlor Kolridž, engleski pisac i mislilac.

1805. - U bici kod Trafalgara Britanci pod Horejšiom Nelsonom porazili su francusko-špansku flotu bez ijednog izgubljenog broda. U bici je smrtno ranjen legendarni britanski admiral, a pobeda je Engleskoj obezbedila prevlast na moru za ceo naredni vek.

1833. - rođen je Alfred Bernard Nobel, švedski hemičar, industrijalac i pronalazač.

1879. - Tomas Alva Edison izvršio je u laboratoriji u Nju Džersiju probu svog najnovijeg izuma - sijalice sa grafitnim nitima. Sijalica je gorela čitavih 13 časova.

1917. - rođen je Džon Birks „Dizi“ Gilespi, američki trubač, pevač, kompozitor.

1938. - Japanske trupe su posle nekoliko meseci bombardovanja zauzele kineski grad Kanton.

1941. - Nemci su u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije.

1944. - Američke trupe su zauzele Ahen, prvi veći nemački grad koji su u Drugom svetskom ratu osvojili saveznici.

1945. - Na izborima u Francuskoj prvi put su glasale žene.

1945. - rođen je Nikita Mihalkov, ruski režiser i glumac.

1950. - Kineske trupe počele su okupaciju Tibeta.

1969. - Vili Brant je formirao koalicionu vladu socijaldemokrata i liberala i postao prvi socijaldemokratski kancelar Zapadne Nemačke. Vodio je politiku popuštanja zategnutosti u svetu, posebno u odnosima sa istočnoevropskim zemljama, a njegova „istočna politika“ je doprinela stabilizaciji prilika u Evropi.

1969. - umro je Žan Luj Keruak, američki pisac, bitnik, poznat kao Džek Keruak.

1984. - umro je Fransoa Trifo, francuski filmski režiser.

1986. - SAD su naredile pedesetpetorici sovjetskih diplomata da napuste zemlju do 1. novembra kao odgovor na proterivanje petorice američkih diplomata iz Moskve.

1990. - umro je Deni Šamun, vođa libanske Nacionalne liberalne partije.

1991. - Na osnovu odluke Predsedništva SFR Jugoslavije jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile su Sloveniju.

1994. - SAD i Severna Koreja su potpisale sporazum prema kojem će Pjongjang zamrznuti i potom napustiti nuklearni program.

1997. - Milo Đukanović, premijer Crne Gore pobedio je na predsedničkim izborima Momira Bulatovića, dotadašnjeg predsednika, koji je imao podršku predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Time je znatno smanjen Miloševićev uticaj u Crnoj Gori, a novi crnogorski predsednik usmerio je svoju politiku na izdvajanje iz jugoslovenske federacije.

2001. - Jugoslovenski general u penziji Pavle Strugar doborovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, koji ga je u februaru mesecu optužio za kršenje zakona i običaja rata na području Dubrovnika 1991. On je bio prvi oficir bivše Jugoslovenske narodne armije koji se dobrovoljno predao ovom sudu.

2002. - Haški tribunal otpečatio je optužnice protiv Draga Nikolića, Vujadina Popovića i Ljubiše Beare, koje ih terete za učešće u zločinima počinjenim u Srebrenici, jula 1995, nakon što su snage Vojske Republike Srpske preuzele kontrolu nad tim gradom.
IZVOR

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar