Na današnji dan (22. april 1915.) – Prvi put upotrebljen bojni otrov

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 2064

1915: Prvi put je upotrebljen otrovni gas na zapadnom frontu.

Iako je napad napravio prazninu od 8000 metara u liniji Saveznika, jer su Francuske i Alžirske trupe slomljenje, Nemci nisu uspeli da iskoriste uspeh jer je njihova pešadija ustuknula od napada na površinu na koju je ranije bio pušten gas.

Nemci nisu bili prvi koji su koristili omamljujući gas kao oružje za vreme Prvog Svetskog rata. Francuzi su takođe koristili napade suzavcem protiv Nemaca u prvim mesecima borbe. Ali hlorni gas je predstavljao eskalaciju u hemijskoj borbi, i bio je nov u to vreme. Za razliku od suzavca, hlorni gas je mogao da ubije.

Srećom po žrtve kojima je bio namenjen, napad ovim gasom je uzrokovao zeleni oblak i jak miris tako da se mogao lako primetiti. Kontra mere su bile jednostavne i efikasne. Stavljanje mokrog peškira preko usta i nosa bio je metod koji je korišćen – iako primitivan uglavnom je ublažavao najgore efekte gasa.

Iako su Saveznici, naročito Britanci, protestvovali protiv novog tipa vođenja borbe (i koristili to u anti-Nemačkoj propagandi) oni su ga i sami prihvatili i unapredili. Francuzi su proizvodili fozgen, smrtonosniji gas od hlorina koji je bio bezbojan i teži za otkrivanje.

Ceo tekst

Pripremio: Marko Kusurović

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar