Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Smena generacija

Smena generacija

Prošlost nije više što je nekad bila

Prošlost nije više što je nekad bila

Na današnji dan, 23. decembra

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 2542

1588. -     Tokom zasedanja Skupštine staleža u dvorcu Bloa, po nalogu francuskog kralja Anrija III (Henry), ubijene su vođe katoličke Lige vojvoda od Gize (Guise), njegov brat Luj (Luis) i kardinal od Gize. Kardinal Burbonski uhapšen je i do kraja života bio je u zatočeništvu.

  • Zoin Mihailo: "U srpskoj skupštini nema ubijanja, sem što nas ubijaju u pojam."


1732. -     Rođen je engleski pronalazač i industrijalac Ričard Arkrajt (Richard Arkwright), koji je usavršio i prvi u proizvodnji primenio mehaničku predilicu, što je imalo presudan uticaj na procvat pamučne industrije u Engleskoj u 19. veku.

1777. -     Rođen je ruski car Aleksandar I Romanov, koji je tokom vladavine od 1801. sproveo liberalne reforme i teritorijalno proširio Rusiju pripojivši Finsku, velike delove Poljske i Besarabiju. Nakon Napoleonovog neuspešnog pohoda na Rusiju 1812, uništio je njegovu vojsku u povlačenju, a 1814. trijumfalno je ušao u Pariz gde su vođeni mirovni pregovori posle Napoleonove kapitulacije.

1790. -     Rođen je francuski egiptolog Žan Fransoa Šampolion (Jean Fransois Champollion), osnivač egiptologije. Dešifrovao je 1822. hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mestu Rešid i utvrdio da oni nisu samo simboličko nego i fonetsko pismo.

1810. -     Rođen je nemački egiptolog Karl Ričard Lepsijus (Richard Lepsius), koji se smatra osnivačem moderne arheologije. Njegove "Egipatske hronologije" utemeljile su naučno izučavanje rane egipatske istorije.

1832. -     Francuska je zauzela Antverpen i prisilila Holandiju da prizna nezavisnost Belgije.

1861. -     Turska je prihvatila ujedinjenje Vlaške i Moldavije, Dunavskih kneževina pod njenim suverenitetom, u jednu državu pod nazivom Rumunija.

1864. -     Rodjena je crnogorska princeza Ljubica Petrović-Njegoš, poznatija kao Knjeginja Zorka. Bila je najstarija ćerka crnogorskog kralja Nikole Prvog i kraljice Milene (Vukotić). Ona je udala za srpskog princa Petra Karadjordjevića, koji je postao Kralj Srba Hrvata i Slovenaca 1904. godine, mnogo posle njene smrti. Umrla je 1890. godine.

1888. -     Čuveni holandski slikar Vinsent van Gog (Vincent van Gogh) je odsekao donji deo svog levog uva, odneo ga u bordel i dao prostitutki imenom Rahel.

1920. -     Francuska i Velika Britanija su odobrile konvenciju kojom su utvrđene granice Sirije i Palestine.

1933. -     Rođen je japanski car Akihito, koji je na presto stupio 1990, posle smrti oca, cara Hirohita.

1943. -     Vrhovna komanda savezničkih snaga za Sredozemlje i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije postigli su u Drugom svetskom ratu sporazum o prihvatanju jugoslovenskih izbeglica i njihovom prebacivanju u severnu Afriku.

1947. -     U američkoj firmi Bel laboratorije (Bell Laboratories) prvi put je pokazann novi aktivna elektronska komponenta pod nazivom tranzistor, koja će napraviti revoluciju u svetu elektronike, podstaci minijaturizaciju, smanjiti cene i potisnuti iz upotrebe do tada uobičajene vakuumske cevi.

1948. -     U Tokiju su pogubljeni bivši japanski premijer Hidekija Tođo (Tojo) i još šestorica bivših visokih funkcionera, koje je Međunarodni vojni sud osudio na smrt zbog zločina protiv čovečnosti u Drugom svetskom ratu.

1953. -     Streljan je bivši šef zloglasne sovjetske političke policije NKVD i potpredsednik sovjetske vlade Lavrentije Berija, ključna ličnost u Staljinovim "velikim čistkama". Osuđen je na smrt pod optužbom da je kovao zaveru s ciljem da nasledi Staljina.

1954. -     Izvršena je prva uspešna transplantacija ljudskog bubrega, koju je izveo američki hirurg, Dr. Džozef E. Marej (Joseph E. Murray) u bolnici u Bostonu, savezna država Masačusets, u SAD.

1963. -     Na grčkom putničkom brodu "Lakonija", zahvaćenom požarom posle eksplozije u severnom Atlantiku, poginulo je 128 ljudi, a 908 je spašeno pre potonuća broda 29. decembra.

1964. -     Veoma snažan ciklon na Cejlonu (Šri Lanka) prouzrokovao je smrt najmanje 2.000 ljudi.

1968. - Rođen je Manuel Rivera-Ortiz (engl. Manuel Rivera-Ortiz) je fotograf poreklom iz Portorika, poznat fotografski esej života za ljude u zemljama u razvoju. Njegova dela spadaju u stalne zbirke nekoliko muzeja, uključujući i George Eastman kuća (Međunarodni muzej fotografije i filma). Godine 2004, osvojio je nagradu fotografije Sr Fočo, a 2007 osvojio je umetnik Godina Umetnost i kultura Saveta za Veliku Rochester (Arts and Cultural Council for Greater Rochester).

1972. -     U zemljotresu koji je pogodio glavni grad Nikaragve Managvu poginulo je 7.000 ljudi.

1972. -     Umro je sovjetski konstruktor aviona Andrej Nikolajevič Tupoljev, koji je rukovodio izradom više od sto tipova aviona, uključujući bombardere i džinovski ANT-20 "Maksim Gorki". Posle Drugog svetskog rata konstruisao je putničke avione, među kojima i "TU-144", prvi supersonični avion u svetu.

1986. -     Američki avion 'Vojadžer' (Voyager) je prvi put obleteo celu zemaljsku kuglu bez dopunjavanja goriva.

1989. -     SAD su ojačale svoje trupe od 24.000 vojnika u Panami sa još 2.000 da bi savladale neočekivano jak otpor pristalica bivšeg panamskog premijera generala Manuela Antonija Norijege (Antonio Noriega).

1990. -     Slovenci su se na plebiscitu izjasnili za izdvajanje iz SFR Jugoslavije.

  • Zoin Mihailo: "Svi su izašli iz Jugoslavije, ali ponovo u nju ulaze kada ne znaju gde su otišli."

1994. -     Republika Srpska i bosanska vlada u Sarajevu, uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera (Jimmy Carter), potpisale su četvoromesečno primirje koje će stupiti na snagu 1. januara 1995.

1995. -     U indijskom gradu Dabali, severno od Nju Delhija, u požaru koji je izbio u svečanoj sali za vreme školske zabave život je izgubilo 538 ljudi, među kojima najveći broj dece između pet i 14 godina.

1997. -     Umro je japanski glumac Toširo Mifune (Toshiro), koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave ("Rašomon", "Sedam samuraja", "Legenda o Musašiju", "Šogun", "Krvavi presto").

2000. -     Na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji nakon odlaska sa vlasti Slobodana Miloševića početkom oktobra, ubedljivu pobedu odnela je Demokratska opozicija Srbije.

2001. -     Nigerijski državni tužilac, Bola Ige, ubijen je u svojoj kući u mestu Ibadan u jugozapadnoj Nigeriji.

2003. -     U eksploziji prirodnog gasa, na jugozapadu Kine, poginulo je najmanje 198 osoba, a oko 16.000 ljudi je evakuisano.

2003. -     U Americi je, u državi Vašington, otkriven prvi slučaj smrtonosnog kravljeg ludila.

LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272