Na današnji dan (23, jun 1983.) – DNS test

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 3 / 827

23. jun 1983. godine Pol Mockapetris i Džon Postel izveli su prvi test automatizovanog sistema DNS, koji je omogućio masovnu upotrebu, popularizaciju i komercijalizaciju interneta.

DNS (engl. Domain name system) je sistem koji pretvara imena računara (hostnames) u IP adrese. DNS takođe obezbeđuje podatke i o serverima elektronske pošte na domenu (MX), početnom DNS serveru (SOA) i druge. DNS je zasnovan na hijerarhijskom principu i jedna je od osnovnih komponenti Interneta.

Tadašnji „goluždravi” internet (Arpanet and CSnet) je bio zasnovan na takozvanoj „host tabeli”, tekst fajlu koji je izradila SRI International, Menlo Park, Kalifornija. Da bi se uspostavila veza sa drugim računarom bilo je potrebno da se pronađe njegova numerička adresa i da se otkuca. Krejg Petridž, još jedan DNS pionir nazvao je host tabelu noćnom morom. „Svi korisnici moraju svake noći da preuzimaju najnoviju verziju host tabele, a to stvara uslove za greške, koje smo i sami iskusili”, rekao je Petridž.

Pol Mockapetris koji je radio u naučnom institutu na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, dobio je od svog menadžera Džona Postela zadatak, da izmisli novi način za dodeljivanje i zapisivanje internet adresa. Rešenje je bilo brilijantno – i dalje je „u pozadini” upotrebljavan numerički sistem, ali je novi sistem omogućavao pristup udaljenim računarima pomoću imena.

Bez DNS-a (Domain Name System) internet se ne bi toliko proširio i razvio.

Ceo tekst

Pripremio: Milenko Kusurović

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar