Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Računarstvo u oblaku, koncepti, tehnologije, sigurnost i arhitektura

Računarstvo u oblaku, koncepti, tehnologije, sigurnost i arhitektura

Popust cena: 2370 rsd

Na današnji dan, 24. marta Hudini i Žil Vern

Iz sveta računarstva

Na današnji dan, 24. marta 1959. godine, Texas Instruments je demonstrirao prvo integrisano kolo. Njegov izumitelj, Jack Kilby (rođen 8. novembra 1923.), kreirao je uređaj kako bi dokazao da otpornici i kondenzatori mogu postojati na istom komadu poluprovodničkog materijala. Njegovo kolo sastojalo se od komadića germanijuma sa pet komponenti povezanih žicama. Međutim, Robert Noyce iz Fairchilda podneo je zahtev za patent nekoliko meseci nakon Kilbyja i učinio integrisano kolo komercijalno održivom tehnologijom. Jack i Robert se smatraju ko-izumiteljima integrisanog kola.

Na današnji dan, 24. marta 2001. godine, objavljen je Mac OS X, deseta verzija operativnog sistema Macintosh. Početni prijem bio je pomešan. Kritičari su hvalili stilski Aqua interfejs, dok su se žalili na spore performanse. Sada preimenovan u macOS, on je i dalje primarni operativni sistem za Appleove Mac računare, nakon mnogih serija nadogradnji.

------

1401. - U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio je Damask.

1603. - Umrla je engleska kraljica Elizabet I. Tokom njene 45-godišnje vladavine Engleska je postala vodeća zemlja u proizvodnji tekstila i vune, osnovala je svoju prvu koloniju u Severnoj Americi, Virdžiniju, utemeljila Istočnoindijsku kompaniju, a britanski morepolovci, trgovci i gusari stvorili su temelje buduće britanske imperije. Presto je nasledio škotski kralj Džejms VI, čime je kao Džejms I objedinio englesku i škotsku krunu. Zajednički parlament osnovan je 1707, kada su se dve zemlje ujedinile u Veliku Britaniju.

1736. - U Budimu je mučenjem na točku ubijen vođa srpskih ustanika Pera Segedinac, koji je 1735. u Pomorišju, Bačkoj i Posavini podigao Vojvođane protiv Austrije. Moriški komandant je opevan u narodnim pesmama, a Laza Kostić je napisao dramu "Pera Segedinac".

 

1874. - Rođen је Hari Hudini engl. Harry Houdini, (24. mart 1874., Budimpešta, Mađarska - 31. oktobar 1926, Detroit, Mičigen, SAD) je bio američki iluzionista. Pravo ime mu je bilo Erik Vajs (Erik Weisz). Najpoznatiji po svojim trikovima oslobađanja iz nemogućih situacija poput zatvorenih rezervoara ispunjenih vodom dok su mu ruke i noge bile zavezane lancima. Jedan od najpoznatijih iluzionista u istoriji čiji život i smrt i danas su ostale na neki način misterija.

Gugl podseća na Hudinija 2011. godine

Gugl podseća na Hudinija 2015. godine

 

Hari Hudini: Čudotvorci i njihove metode

 

 

 Čitava galerija likova starih mađioničara i njihovih trikova! I to nam predstavlja legenda među mađioničararima, lično Hari Hudini, junak mnogih romana i filmova.. PORUČITE

 

1882. - Nemački bakteriolog Robert Koh objavio je da je izolovao bakteriju koja izaziva tuberkulozu kasnije poznata kao "Kohov bacil".

1882. - Umro je američki pisac Henri Vodsvort Longfelou, autor epske poeme "Hijavata" u kojoj je prikazao folklorno bogatstvo severno-američkih Indijanaca.

1891. - Velika Britanija i Italija postigle su sporazum ogranicama kolonija u području Crvenog mora.

1905. - Umro je francuski pisac Žil Vern, koji jesvojim naučno-fantastičnim romanima odigrao veliku ulogu u popularizaciji nauke i predvideo mnoga kasnija naučna dostignucga. Napisao je 57 romana od kojih su najpoznatiji ("Put oko sveta za 80 dana", "Dvadeset hiljada milja pod morem", "Put na Mesec", "Put u središte Zemlje", "Pet nedelja u balonu").

 

Žil Vern: Deca kapetana Granta

 

 

Žil vern je rođen 1828, u Nantu, Francuska. Njegova porodica je posedovala bogatu pomorsku tradiciju, koja je prilično uticala na njegovo pisanje. Kao dečak, pobegao je od kuće da bi bio pomoćnik na jednom trgovačkom brodu, ali je uhvaćen i vraćen kući. PORUČITE

 

1930. - Rodjen je Stiv Mekkvin (Steve McQueen), američki filmski glumac

1945. - Američke i britanske trupe su u Drugom svetskom ratu prešle reku Rajnu i nastavile nadiranje u unutrašnjost Nemačke.

1945. - U Beogradu je potpisan sporazum vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i Uprave UN za pomoć i obnovu (UNRA). Sporazumom je predviđeno da UNRA pomogne u hrani, lekovima, obući i odeći i da uputi stručnjake za obnovu poljoprivrede, industrije i saobraćaja.

1962. - Umro je švajcarski fizičar, balonista i istraživač morskih dubina Ogist Pikar, profesor Univerziteta u Briselu. Godine 1931. postao je prvi čovek koji je dospeo u stratosferu, popevši se balonom do 15.780 metara. Od 1938. spuštao se batiskafom 48 puta u okeanske dubine i do 4.000 metara.

1972. - Velika Britanija je uspostavila direktnu kontrolu u Severnoj Irskoj da bi sprečila sukobe paravojnih grupa rimokatolika i protestanata.

1976. - Umro je britanski feldmaršal Bernard Lo Montgomeri, jedan od vodećih savezničkih vojskovođa u Drugom svetskom ratu. Pobeda njegove Osme armije nad Afričkim korpusom nemačkog feldmaršala Ervina Romela u bici kod El Alamejna krajem 1942. preokrenula je tok rata u Africi.

1976. - U Argentini je vlast preuzela vojna hunta generala Horhea Videle, a predsednica Isabela Peron je uhapšena.

1980. - U El Salvadoru je ubijen najglasniji kritičar vojnih vlasti u toj zemlji zahvaćenoj građanskim ratom, nadbiskup San Salvadora Oskar Arnulfo Romero. Smrt uticajnog i popularnog borca za reforme i ljudska prava izazvala je dalje zaoštravanje krize.

1983. - Umro je prvi pacijent sa veštačkim srcem, Barni Klark (Barney Clark). On je živeo 112 dana sa uredjajem koji je pumpao krv umesto prirodnog srca.

1989. - U vodama Aljaske brod "Ekson Valdez" ispustio je više od četiri miliona tona nafte.

1990. - Šri Lanku je napustilo 2.000 indijskih vojnika, poslednjih iz kontingenta od 50.000, koji su dve i po godine bezuspešno pokušavali da savladaju oružanu pobunu tamilskih gerilaca protiv centralnih vlasti u Kolombu.

1993. - Ezer Vajcman je izabran za sedmog predsednika Izraela.

1999. - U 20.00 časova snage NATO počele su vazdušne udare na SR Jugoslaviju. Tokom 78 dana akcije pod nazivom "Milosrdni anđeo", u kojoj je učestvovalo 19 zemalja, poginulo je preko 1.000 ljudi, a više hiljada je ranjeno. Teško je oštećena infrastruktura, vojni i civilni objekti, a šteta je procenjena na oko 30 milijardi dolara.

1999. - Vlada SR Jugoslavije proglasila je ratno stanje.

2000. - Lideri Evropske unije na sastanku u Lisabonu usaglasli su novu strategiju na Balkanu - jačanje veza sa opozicijom i "civilnim društvom" u Srbiji u cilju postizanja demokratskog preobražaja u celoj SR Jugoslaviji.

2002. - Po prvi put u 74-godišnjoj istoriji Oskara, dvoje glumaca crnaca dobili su tu nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu: Denzel Vošington za ulogu u filmu "Dan obuke" a Hale Beri u filmu "Bal čudovišta". "Blistavi um" je osvojio Oskara za najbolji film.

2003. - Županijski sud u Rijeci (Hrvatska) osudio je bivšeg hrvatskog generala Mirka Norca na 12 godina zatvora za zločine nad Srbima u Gospiću 1991. godine.

2003. - "Klonejd", kompanija koja tvrdi da je uspela da napravi pet kloniranih ljudskih bića, po prvi put je i objavila fotografiju bebe, za koju se tvrdi da je klonirana.

2005. - Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljube Boškovski, optužen za ratne zločine nad Albancima tokom sukoba u selu Ljuboten na severu Makedonije, u avgustu 2001, dobrovoljno se predao Haškom tribunalu.

IZVOR.

 

Danas se obaveležava Dan borbe protiv tuberkuloze

 

Sa godišnjim brojem novoobolelih od 20 na 100.000 stanovnika Srbija je na globalnom nivou postala zemlja sa niskom stopom oboljevanja od tuberkuloze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na konferenciji u Medija centru će govoriti ministar zdravlja Zoran Stanković, predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Dorit Nican-Kaluški, predsednik Republičke komisije za tuberkulozu Gordana Radosavljević-Ašić, menadžer Projektne jedinice tuberkuloze Ministarstva zdravlja Nataša Lazarević i menadžer Projektne jedinice tuberkuloze Crvenog krsta Srbije Marija Čukić. 

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se 24. marta, u znak sećanja na Roberta Koha koji je toga dana 1882. godine otkrio bacil koji izaziva tuberkulozu, što je otvorilo put dijagnostici i lečenju ove bolesti.

 

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272