Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ChatGPT od početnika do profesionalca

ChatGPT od početnika do profesionalca

Popust cena: 1500 rsd

Na današnji dan, 25. maja

Iz istorije računarstva 

Na današnji dan, 25. maja 1986. iz štampe je izašla prva knjiga sa logom "Kompjuter biblioteke", u ediciji belih knjiga, pod nazivom "Commodore 128 priručnik za rad". Od tada do danas smo objavili 576 knjiga domaćih autora i prevoda stranih autora. 

------

Prva Međunarodna Konferencija o Svetskoj Mreži

Na današnji dan, 25. maja 1994. godine, CERN je bio domaćin prve međunarodne konferencije o Svetskoj Mreži (World Wide Web), koja je trajala do 27. maja.

Na konferenciji su istraživači proširili koncept Tima Bernersa-Lija o jedinstvenom skladištu za razne informacije, dizajn koji je značajno pomogao njegovim istraživanjima u CERN-u, gde je ranije morao da koristi niz različitih programa i lokacija kako bi prikupio potrebne podatke. Iako su učesnici shvatili korisnost Berners-Lijevog koncepta i HyperText Markup Language (HTML-a), malo ko je mogao da predvidi koliko brzo će se Mreža proširiti na milione korisnika širom sveta.

------

1787. - Pod predsedništvom Džordža Vašingtona, u Filadelfiji je počela s radom ustavna konvencija. Nacrt ustava prve moderne demokratske države u svetu, SAD, usvojen je 17. septembra, nakon gotovo četiri meseca raspravljanja.

Održivost demokratije

Robert A. Haket i Juedži Džao napisali su veoma važnu knjigu koja seže u samu suštinu novinarstva – vladavinu objektivnosti – nastojeći pritom da zanemare mišljenje po kome je novinarstvo „prodalo svoju dušu“. Detaljnije

 

1803. - Rođen je Ralf Valdo Emerson, američki pesnik, esejist i duhovni vođa transcendentalista.

1810. - U Rio de la Plati u Argentini počela pobuna protiv španskog kolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je nezavisnost formalno proglašena u julu 1816.

1840. - U Srbiji uveden javni poštanski saobraćaj otvaranjem prve pošte u Beogradu, u zgradi na Kalemegdanu. Pošta je iz Beograda u druga mesta u zemlji otpremana sredom i subotom.

1848. - Rođen je Helmut fon Moltke Mlađi, nemački general, načelnik nemačkog generalštaba

1856. - Rođen je Franše Depere, francuski maršal.

1875. - Rođen je Teodor Taranovski, ruski pravnik i istoričar.

1879. - Rođen je Vilijam Maksvel, lord Biverbruk, britanski političar i novinski magnat.

1889. - Rođen je Igor Sikorski, ruski konstruktor aviona i helikoptera. (†1972)

1895. - Britanski pisac Oskar Vajld osuđen na dve godine robije zbog homoseksualnosti.

1911. - Predsednik Meksika Porfirio Dijas podneo je ostavku posle pobede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

1914. - Rođen je Slobodan Princip Seljo, narodni heroj Jugoslavije (†1942)

1915. - Završena bitka za grad Ipr u Prvom svetskom ratu u kojoj je bilo 105.000 poginulih i ranjenih, a tokom koje su Nemci prvi put upotrebili otrovni gas koji je po tom gradu dobio naziv iperit.

1922. - Rođen je Enriko Berlinguer, lider italijanskih komunista.

Slavenka Drakulić: Basne o komunizmu

Basne o komunizmu je dvostruko korisna knjiga: iz nje će mladi saznati mnogo o životu u komunizmu (na primer: kako se živelo bez banana), a stariji će se podsetiti nekih prošlih vremena i sopstvenih života u njima. Detaljnije

 

1923. - Velika Britanija priznala nezavisnost Transjordanije pod emirom Abdulahom. Istog dana 1946. novim sporazumom je priznat suverenitet te bliskoistočne države nazvane Jordan sa Abdulahom kao kraljem.

1927. - Rođen je Robert Ladlam (Robert Ludlum) bio je američki autor 11 triler romana ukupnog tiraža između 290 i 500 miliona kopija, prevedenih na 33 jezika i objavljenih u 40 zemalja. Ladlam je, takođe, objavljivao knjige pod pseudonimima Džonatan Rajder (Jonathan Ryder) i Majkl Šepard (Michael Shepherd).

1929. - U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je premijera „Gospođe ministarke“ Branislava Nušića. Reditelj je bio Vitomir Bogić, a scenograf Ananije Verbicki. Naslovnu ulogu tumačila je Žanka Stokić, kojoj je Nušić unapred namenio ulogu.

1944. - Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar gde je bio smešten Vrhovni štab jugoslovenskih partizana.

1960. - Tokom kinesko-nepalskih prepirki oko granice na Mont Everestu, Kinezi su stigli na severnu stranu vrha i postavili kinesku zastavu i bistu Mao Cedunga.

1961. - Britanski advokat Piter Benenson osnovao u Londonu Organizaciju za ljudska prava Amnesti internešenel.

1963. - Samit afričkih država u Adis Abebi je okončan sporazumom o osnivanju Organizacije afričkog jedinstva.

Rastko Petrović: Afrika

Rastko Petrović je, kao i drugi usamljeni putnici posleratne generacije, recimo Hemingvej, nastojao da dokumentuje i fiksira ne toliko nove predele i nepoznate običaje, koliko novo iskustvo kretanja i ko-prisustva. Uostalom, sam je najbolje objasnio zašto je snimao, a zatim, tako dugo i čuvao svoje fotografije iz Afrike : ,,Bez pretenzija, bez ambicija, jedino da bih sačuvao svoju viziju o svetu večitog detinjstva."  Detaljnije

 

1969. - U Sudanu je državnim udarom vlast preuzeo pukovnik Džafar Mohamed al-Nimeiri.

1979. - Odmah nakon poletanja sa čikaškog aerodroma, srušio se američki avion "DC-10" pošto mu je prethodno otpao jedan motor. Poginulo je svih 273 putnika i članova posade.

1983. - U požarima koji su zahvatili tri broda na reci Nil u južnom Egiptu poginulo je više od 300 ljudi.

1991. - Završena je dvodnevna akcija tokom koje su Izraelci „vazdušnim mostom“ prebacili 15.000 etiopskih Jevreja iz Adis Abebe u Izrael.

1992. - Oskar Luiđi Skalfaro postao predsednik Italije.

1993. - Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije sa sedištem u Hagu. To je bio prvi takav sud posle sudova u Nirnbergu (1945-46) i Tokiju (1946-48). Godine 1994. osnovan je i Međunarodni krivični sud za Ruandu sa sedištem u tanzanijskom gradu Aruši.

1994. - Ruski književnik Aleksandar Solženjicin vratio se u Rusiju nakon 20 godina izgnanstva.

1995. - Avijacija NATO-a, u ratu u BiH, bombardovala je skladište municije bosanskih Srba kod Pala. Srbi su odgovorili uzimanjem za taoce 377 pripadnika mirovnih snaga UN. Poslednji taoci pušteni su 18. juna.

1995. - U eksploziji granate na centralnom trgu u Tuzli 71 osoba je poginula, a 108 ranjeno.

1995. Krešimir Ćosić (Zagreb, 26. novembar 1948 — Baltimor, 25. maj 1995) je bivši jugoslovenski i hrvatski košarkaš i trener.

1996. - Bivši bugarski car Simeon II vratio se u zemlju nakon 50-ogodišnjeg egzila.

1997. - Vojnim udarom zbačena je civilna vlada u Sijera Leoneu, a predsednik Ahmad Tedžan Kabah prinuđen je da napusti zemlju.

2000. - Umro je Fransis Lederer, češki pozorišni i filmski glumac.

2001. - Umro je Alberto Korda, kubanski fotograf.

Digitalna fotografija - Priručnik koji nedostaje

Ova knjiga je nastala kako bi odgovorila na sva navedena pitanja, a i na mnoga druga. Ona je grubo podeljena na dva dela, o kojima možete da razmišljate kao o „fotografskom“ i „digitalnom“ delu. Detaljnije

2001. - Amerikanac Erik Vajhenmajer prva je slepa osoba koja je osvojila Mont Everst, na koji se popeo zajedno sa Šermanom Bulom, 64-godišnjim lekarom, koji je tako postao najstarija osoba koja je osvojila ovaj vrh.

2001. - Deset godina nakon raspada SFR Jugoslavije, predstavnici novonastalih država parafirali su u Beču Sporazum o podeli imovine bivše zajedničke zemlje.

2002. - U padu aviona kineske avio kompanije „Čajna erlajns“ u more u tajvanskom zalivu, poginulo je 225 putnika i članova posade.

2004. - Šef UNMIK-a Hari Holkeri podneo je ostavku iz zdravstvenih razloga, tri meseca pre isteka mandata.

 

IZVOR

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Jelena Vasić
ovo je dan za istoriju...1994. - Ruski književnik Aleksandar Solženjicin vratio se u Rusiju nakon 20 godina izgnanstva.

• Marija Veljkovic
Ja ću još više pamtiti ovaj datum ako tada dobijem knjigu na poklon :)

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z